четвер, 10 лютого 2022 14:06

В Україні почали продавати не зареєстровані Covid-ліки - реакція МОЗ

В Україні почали продавати не зареєстровані Covid-ліки - реакція МОЗ
Продаж незареєстрованих ліків є порушенням ліцензійних умов. Фото: pixabay.com

У деяких аптеках і медустановах Хмельницького почали продавати підробку на Covid-препарат "Молнупіравір".

"Молнупіравір" використовується в Україні виключно в медичних закладах і лише за призначенням лікаря на безоплатній основі. У Міністерстві охорони здоров'я попередили, що таблеток від коронавірусу в аптеках наразі немає.

"Препарат, що перебуває у продажу, не зареєстрований в Україні, а значить, продавати його заборонено. МОЗ не відповідає за сам препарат, який, можливо, є фальсифікатом і несе загрозу життю пацієнтів", - зазначив перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда.

Продаж незареєстрованих ліків є порушенням ліцензійних умов та карається відповідно до законодавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ дозволило екстрене застосування пігулок від Covid-19

"Важливо, що наразі не планується реалізація зареєстрованого в Україні препарату "Молнупіравір" через аптечну мережу. Він буде доступний українцям, які його потребують, абсолютно безоплатно", - додали в МОЗ.

Партію Covid-препарату, яку отримала Україна, найближчим часом логісти почнуть доставляти до медзакладів регіонами країни. Надалі надійдуть ще 240 тис. курсів, 75 тис. з яких прибудуть до України до кінця цього тижня.

6 лютого Україна отримала першу партію препарату "Молнупіравір", обсяг якої 60 тис. курсів. Пігулки допоможуть у лікувані коронавірусу. Виробником препарату є американська фармацевтична компанія Merck Sharp & Dohme.

За даними виробника, серед пацієнтів, які приймали "Молнупіравір", лише 7,3% госпіталізували впродовж 30 днів після діагностування. Серед пацієнтів, які отримували плацебо, цей показник становить 14,1%. Під час лікування ніхто з людей, що приймали ліки, не помер від коронавірусу, порівняно з вісьмома смертельними випадками серед тих, хто приймав плацебо.
Зараз ви читаєте новину «В Україні почали продавати не зареєстровані Covid-ліки - реакція МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі