вівторок, 27 травня 2014 13:45

В Україні потрібно впровадити дванадцятирічну шкільну освіту - академік

В Україні потрібно впровадити дванадцятирічну шкільну освіту - академік
profspilka.kiev.ua

Освіту в українських школах мають здобувати 12 років. Такі зміни необхідно впроваджувати з наступного року, вважає Василь Кремінь, президент Національної академії педагогічних наук.

"12-річна освіта - необхідна зміна. Ми йдемо в Європу, а в ЄС нема жодної країни, де у школі вчилися б менше 12 років. Також це потрібно з огляду на те, що той багаж знань, який має бути, важко засвоїти за коротший термін", - зазначає академік.

За словами Кременя, є два можливі варіанти розподілу рівнів середньої освіти для "дванадцятирічки".

"Можна зробити так: початковий рівень - 4 роки, базовий - 6 років, та професійний рівень ще 2 роки. Інший варіант: початковий і базовий рівень - по 5 років, професійний - 2. Обов'язковою зробити базову освіту, а професійний рівень здобуватимуть за бажанням. Таким чином, ми зможемо задовольнити одночасно і бажання тих, хто хотів би вчитися менше".

Якість середньої освіти сьогодні входить до п'ятірки питань, які найбільше турбують українців, зазначає Василь Кремінь. При цьому, значний відсоток людей не задоволений освітою в Україні.

"Сьогодні навчальний процес змінюється. Ми маємо запровадити дві нові функції: стимул до того, щоб навчатися все життя, та вміння застосовувати отримані знання на практиці, у професійному середовищі. Українським школам потрібно звернути увагу також на виховання патріотизму. Дітей вчать про те, що їх регіон найкращий: Крим, Донбас, Київщина. А треба виховувати патріотизм в іншому контексті - любові до держави в цілому, де край - тільки складова України", - каже науковець.

Зараз ви читаєте новину «В Україні потрібно впровадити дванадцятирічну шкільну освіту - академік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі