пʼятниця, 04 червня 2021 18:47

В Україні починають дослідження реального поширення Covid-19

В Україні починають дослідження реального поширення Covid-19
В Україні проведуть дослідження реального поширення Covid-19. Фото: phc.org.ua

В Україні вперше проведуть дослідження, щоб визначити, який відсоток населення має антитіла до Covid-19. Польовий етап дослідження стартує 7 червня та триватиме в різних регіонах протягом 4-6 тижнів залежно від розміру та швидкості набору вибірки.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я.

"Мета нового дослідження - отримати дані, що репрезентують все населення України, незалежно від того, чи був діагноз встановлений раніше", - пояснили в пресслужбі ЦГЗ.

До дослідження залучать близько 9 тис. людей з усієї України, яких оберуть випадковим чином. Участь є добровільною та анонімною, але долучитися до дослідження за власним бажанням не можна. Люди, які вже отримали щеплення, також будуть виключені з дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вихідних відкриють нові центри масової вакцинації

Передбачений забір зразків крові з вени з подальшим визначенням антитіл класу IgG до коронавірусу SARS-CoV-2 як ознаки перенесеної раніше інфекції, а також проведення опитування безпосередньо у домогосподарствах. Забір крові та опитування будуть проводитися мобільними бригадами, сформованими регіональними командами дослідження.

Аналіз відповідей на запитання в комбінації з результатами лабораторних досліджень дозволить отримати відповіді на актуальні запитання, зокрема, такі:

• Скільки людей насправді перехворіло на Covid-19 за перший рік пандемії?
• Чи потрапили ці люди до лікарів та до офіційної статистики?
• Чи знають вони самі, що хворіли?
• Наскільки охоплене лабораторними аналізами населення України?
• Яка поведінка або інші особливості пов'язані із ризиком зараження?

Такі дослідження рекомендовані ВООЗ. Багато країн світу провели їх у 2020 році, а деякі планують повторно цьогоріч. Дослідження рекомендовано проводити після проходження піку захворюваності, але вони є корисними на будь-якому етапі пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, скільки доз вакцини довелося утилізувати

В Україні дослідження проводить Міністерство охорони здоров'я за дорученням Ради національної безпеки та оборони, а фінансують Світовий банк та Товариство Червоного Хреста України.

До проведення дослідження також залучені департаменти охорони здоров'я обласних та Київської міської державних адміністрацій, заклади охорони здоров'я та окремі медичні працівники. ЦГЗ координуватиме дослідження на всіх етапах.

Результати дослідження будуть використані для визначення реальних масштабів поширення коронавірусної хвороби. Очікується, що це сприятиме раціональному плануванню подальших протиепідемічних і профілактичних заходів.

За добу 3 червня в Україні виявили 2266 нових хворих на коронавірус. Зокрема, захворіли 82 дитини та 20 медпрацівників.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстрували в Києві (566), Запорізькій (230), Дніпропетровській (156), Київській (145) та Рівненській (105) областях.

Загалом від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 2 211 683 особи. Померли 51 054 пацієнти, із них 95 – за останню добу. Одужали 2 080 382 українці, за останню добу – 8291, повідомляє МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні починають дослідження реального поширення Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі