вівторок, 01 жовтня 2024 11:01

Навчання дітей у польських школах в обмін на фінансову допомогу? Нововведення для біженців

Навчання дітей у польських школах в обмін на фінансову допомогу? Нововведення для біженців
Фото: freepik.com

Згідно з розпорядженням польського міністерства освіти від 26 серпня, українські старшокласники, які живуть в Польщі і навчаються онлайн в українських школах, можуть це робити надалі. А їхні батьки і надалі отримуватимуть фінансову допомогу на дітей від польського уряду. Головна умова - це реєстрація в польських урядових установах і складання зовнішнього незалежного оцінювання в наступному році.

Раніше Міністерство освіти Польщі видало документ про обов'язкове навчання українських дітей у польських школах і пов'язувало це із виплатами на дітей, які сягають 800 злотих: у випадку невідвідування польської школи їх могли скасувати.

Неврегульованість цього питання викликала занепокоєння щодо збереження національної ідентичності дітей, що перебувають за кордоном.

"З 1 вересня ми запросили цих дітей до польської школи. Хочемо, щоб вони мали рівні освітні шанси, були в безпеці та під належною опікою", - заявила віцеміністерка освіти Польщі Йоанна Муха.

Вона прокоментувала побоювання українських батьків щодо асиміляції дітей з України: "Діти з України, які відвідують польські школи, збережуть свою ідентичність. Інтеграція, а не полонізація. Ці діти зможуть в майбутньому як розбудовувати нашу державу Польщу, так і повернутися до відбудови України".

За статистикою, у Польщі перебувають 900 тисяч українців і майже 200 тисяч з них - це школярі та студенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не допустити перетворення демографічної кризи на катастрофу: міністерство, фонд та державна стратегія

"Прогрес, який ми вже досягли в цьому болючому питанні, свідчить, що відстоювання інтересів та будь-яка аргументована позиція на захист українських біженців має сенс. Дивує, що ці проблеми досі лишаються поза увагою нашої влади, яка просто переклала свою відповідальність на плечі польських урядовців і українських батьків", - прокоментував народний депутат Микола Княжицький ситуацію з освітою.

Він звернув увагу на відсутність плану в Україні, що є дуже загрозливим в умовах демографічної кризи і несе ризик втрати цілого покоління українців.

"Наша влада для галочки заявила про створення Міністерства повернення українців і одразу забула про цю ідею. В проєкті бюджету на наступний рік ніякого фінансування на нього не передбачено", - звернув увагу Княжицький.

Політик також нагадав про зареєстрований ним ще влітку проєкт Закону про основи демографічної політики. Він передбачає стратегію та інструменти, з допомогою яких можна уникнути демографічної катастрофи. Нардеп закликав колег ухвалити його у парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Навчання дітей у польських школах в обмін на фінансову допомогу? Нововведення для біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі