понеділок, 01 березня 2010 09:52

У столиці ввели нові правила паркування

У столиці ввели нові правила паркування

З 1 березня в Україні почнуть діяти єдині правила паркування автомобілів на платних стоянках (набирає чинності постанова КМ. N1342). Як роз"яснила директор підприємства "Київтранспарксервіс" Олена Поліщук, до цього правила встановлювала в кожному регіоні місцева влада.

Заступник мера столиці Ірена Кільчицька вже заявила, що якщо водій не заплатить за стоянку відразу ж після паркування і не розмістить чек або абонементний талон в лівому нижньому кутку лобового скла машини, паркувальник машину заблокує. При паркуванні за СМС такого талона немає в принципі, тож оператор зобов"язаний перевірити по мобілці, чи сплачена послуга, а потім вже блокувати машину. Більше нічого з 1 березня не зміниться: поки не додасться ні паркоматів, ні захищених автостоянок. Лише коли зійде сніг, на бордюрах в місцях паркування нанесуть фарбою сині смуги, як цього вимагає постанова.

Ціна паркування в Києві залишиться такою самою (10 грн./год у центрі, 7 - в середній зоні, 5 - на околицях). А ось блокиратори на колеса з 10 березня замінять на спеціальні блокуючі пристрої на дорозі, які перешкодять виїхати, якщо водій не розрахувався "за простій". При цьому, за словами Поліщук, візьмуть додатково 170 грн. за застосування технічного засобу. Що це означає, виданню не уточнили.

Правила вимагають ще й не влаштовувати автостоянки на вулицях з двома смугами руху шириною 7,5 м, а на самому майданчику для паркування треба зробити розмітку, шлагбауми, встановити паркомати, які приймають як готівку, так і оплату за картками, а в перспективі змонтувати табло, що інформує про наявність вільних місць і відеокамери. Поки про це не йдеться. Зараз паркувальники беруть гроші незрозуміло за що, адже за збереження машини вони не відповідають. У нових правилах Кабміну відповідальність оператора також не передбачена.

Щоб стягувати плату за стоянку автомобіля, на майданчику повинні бути не тільки розмітка і касир, але й огорожа, відеокамери стеження і паркомати.

Що тепер має бути на парковці: автоматичний в"їзний і виїзний термінал (обов"язково з 2012 року) або шлагбаум, паркомат (з можливістю оплати платіжною карткою або готівкою), теж обов"язково з 2012 року, розмітка паркувальних місць, спеціальні місця для інвалідів (не менш ніж 10%, які заборонено займати неінвалідам, причому найближче розташовується на відстані не більш ніж 50 м від в"їзду, охорона (вдень за машинами може наглядати паркувальник), огорожа, відеокамери, табло про наявність вільних місць (за можливістю).

Обов"язки водія: встановити авто на паркувальне місце згідно з розміткою, сплатити вартість паркування, розмістити в машині на видному місці чек про оплату (у Києві при оплаті за стоянку за СМС оператор може це перевірити за спецпрограмою, відправивши своє СМС з номером машини на парковці), після закінчення часу паркування звільнити місце або сплатити перевищення терміну стоянки.

Обов"язки паркувальника: утримувати територію парковки в порядку, контролювати порядок користування парковкою та оплату. При цьому за збереження автомобіля ні паркувальник, ні господар парковки не відповідає, повідомляє "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «У столиці ввели нові правила паркування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі