понеділок, 25 грудня 2023 16:18

До ПЦУ відбувся масовий відтік з Московського патріархату

До ПЦУ відбувся масовий відтік з Московського патріархату
Глава Православної церкви України Епіфаній. Фото: Facebook.com/Orthodox.in.Ukraine

За час повномасштабної російської агресії в Україні 589 релігійних громад перейшли від Московського патріархату до Православної церкви України.

Про це свідчать данні Опендатабот.

Найбільше релігійних установ змінили патріархат на Київщині (138), Хмельниччині (125) і Вінниччині (67).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандального митрополита Павла випустили із СІЗО за 33 мільйони

Наразі в Україні продовжують діяти 8193 церкви УПЦ Московського патріархату.

99% або ж 8119 з них, попри вимоги закону, й досі не показали у своїй назві приналежність до патріархату країни-агресора Російської Федерації.

За майже два роки лише 59 релігійних установ примусово отримали назви, що показують зв'язок з РФ, в Єдиному державному реєстрі.

Усі ці перейменування відбувалися протягом першого року повномасштабного вторгнення. У 2023 році жодна з релігійних установ не отримала такої назви у ЄДР.

Найбільше церков, пов'язаних з РФ, зафіксовано на Донеччині - 683. Значна кількість релігійних установ УПЦ МП також на Вінниччині - 534, Дніпропетровщині (527) і Хмельниччині (506).

Торік Служба безпеки України провела контррозвідувальні заходи на об'єктах, яким користується УПЦ МП. На території єпархій знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку ОПЗЖ і методички голови РПЦ Кирила Гундяєва.

Журналіст Михайло Ткач повідомив про російське громадянство у митрополита Онуфрія (Ореста Березовського) і ще низки служителів УПЦ МП.

СБУ повідомила про підозру у виправдовуванні російської збройної агресії колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу Лебідю.

Зараз ви читаєте новину «До ПЦУ відбувся масовий відтік з Московського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі