четвер, 28 травня 2009 14:21

У Молдові передумали обирати президента 28 травня

У Молдові передумали обирати президента 28 травня
Парламент Молдови переніс дату президентських виборів, які повинні були пройти 28 травня. Голосування було вирішено провести 3 червня. Попередня спроба обрати президента завершилася провалом: для затвердження свого кандидата правлячій партії комуністів не вистачило голосів.

Повторні вибори, призначені на 28 травня, перенесли за ініціативою комуністів. Лідер фракції ПКРМ (Партії комуністів республіки Молдова) Марія Постойка, пояснюючи це рішення, заявила, що сьогодні святкується День вознесіння Господнє "і негоже цього дня сперечатися між собою".

Пропозиція не проводити вибори в день радості" (як висловилася Постойка) підтримали всі 60 депутатів від ПКРМ. Опозиція в голосуванні з цього питання не брала участь.

Між тим один з депутатів заявив, що насправді вибори були перенесені для того, щоб закріпити певні позиції в переговорах з представниками опозиційних партій".

У Молдові, нагадаємо, президента обирає парламент. ПКРМ за підсумками нещодавніх парламентських виборів отримала більшість депутатських місць (60 з 101), проте цієї кількості виявилося недостатньо для того, щоб одноосібно обрати президента (для затвердження кандидатури глави держави потрібен 61 голос).

Всі три опозиційні партії, що пройшли до парламенту разом з ПКРМ, заявили, що бойкотуватимуть голосування по кандидатурі президента. Вони стверджують, що результати парламентських виборів в квітні 2009 року були сфальсифіковані на користь влади, і вимагають проведення повторних виборів.

Спостерігачі, коментуючи політичну ситуацію в Молдові, висловлювали думку, що комуністи можуть переманити на свою сторону одного або декількох депутатів від опозиції, щоб отримати таким чином необхідні голоси. Проте перша спроба комуністів затвердити свого кандидата (на пост президента вони висунули главу уряду Зінаїду Гречану) все ж таки не вдалася: всі три опозиційні фракції у повному складі покинули зал засідань, у результаті Гречана, як і очікувалося, отримала всього 60 голосів.

За Конституцією Молдови, якщо депутати двічі провалять голосування по кандидатурі президента, президент повинен буде розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори. Опозиція заявляє, що має намір домагатися саме такого результату.

Президентом Молдови поки залишається лідер комуністів Володимир Воронін. Після виборів він також зайняв пост спікера парламенту, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові передумали обирати президента 28 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі