понеділок, 25 травня 2009 12:18

В Індії повстали сікхи з касти "недоторканних" (ФОТО)

Підрозділи індійської армії введені в понеділок в місто Джаландар в прикордонному штаті Пенджаб для надання допомоги поліції щодо заборони масових зіткнень, спровокованих представниками сікхської общини.

У неділю ввечері там була введена комендантська година після того, як учасниками заворушень з касти "недоторканих" були розгромлені і підпалені декілька автобусів і вантажівок, заблокований рух по національній автомагістралі і здійснений напад на місцеве відділення одного з банків. Проте, цей захід не допоміг відновити нормальну ситуацію.

Приводом для спалаху насильства стала звістка про напад у Відні на двох сікхських проповідників, котрий відбувся в місцевому храмі - гурдварі, що належить послідовникам цього віросповідання. В результаті 57-річний гуру Рама Нанд отримав важкі вогнепальні та ножові поранення, від яких пізніше помер.

В австрійську столицю проповідники, що представляють в сікхізмі розкольницьку секту Дера, діяльність якої викликає гострі суперечності в себе на батьківщині, прибули для зустрічей зі своїми послідовниками.

Проти приїзду духовних лідерів-сектантів виступили представники ортодоксального сікхізму. Суперечки переросли в минулу неділю в сутичку із застосуванням вогнепальної і холодної зброї, в ході якої поранення отримали в цілому майже 30 чоловік.

Подібна ситуація вже складалася в штаті Пенджаб раніше - в 2007 році. Тоді приводом для загострення розбіжностей стало те, що глава сектантів Дера Сача Сауда почав з"являтися на публіці в одязі, що копіює вбрання одного з 10 засновників сікхської віри - гуру Гобінд Сінгха.

Така зухвалість була розцінена найбільш фанатично настроєною частиною сікхів як якнайглибша образа їх обожнюваного духовного вчителя і наруга над віруючими. У запеклих сутичках угрупувань із застосуванням холодної зброї десятки людей отримали поранення.

Згідно опублікованим сьогодні даним, всього в Австрії постійно проживає близько 3000 сікхів - послідовників релігії, що виникла в 16-17 століттях в західній частині Індії, на території нинішнього штату Пенджаб.

ІТАР-ТАРС, Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «В Індії повстали сікхи з касти "недоторканних" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі