понеділок, 30 листопада 2009 15:17

У Європі побачили сигнали закінчення фінансової кризи

У Європі побачили сигнали закінчення фінансової кризи

Ціни на споживчі товари в єврозоні підвищилися в листопаді вперше з квітня. Це, як очікують спеціалісти, сигналізує вірогідне закінчення глобальної фінансової кризи, повідомляє Wall Street Journal.

Ціни ще можуть підвищитися за декілька місяців через те, що зростаючі паливні витрати штовхають індекс вище. Очікується, що інфляція в найближчому майбутньому полегшиться і може навіть почати знижуватись. В той же час, основний ціновий тиск, за виключенням нестійких цін на паливо та продукти харчування, залишиться на низькому рівні. Це призведе до того, що Центральний Євробанк триматиме процентні ставки на низькому рівні протягом якогось часу, повідомляють економісти.

Агентство статистики Євросоюзу Eurostat повідомило в понеділок, що індекс споживчих цін в 16 країнах, які використовують євро, зріс на 0.6% в листопаді.

Настільки крутого зростання економісти не очікували. Dow Jones Newswires минулого тижня, передбачив збільшення лише у 0.4%.

"Ймовірно, що причиною цього послужило стрімке підвищення рівня енергетичної інфляції - нафтові ціни в термінах євро сильно знизилися в листопаді минулого року", - повідомив Мартін Ван Вліет, провідний економіст єврозони.

Хоча доповідь Eurostat не включає в себе можливу похибку даних, економісти повідомляють, що основна інфляція, можливо, відновила низхідну тенденцію в листопаді.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Європі побачили сигнали закінчення фінансової кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі