четвер, 10 лютого 2022 13:27

В Антарктиді зафіксували аномальну температуру - вчені б'ють на сполох
5

Полярники з української антарктичної станції "Академік Вернадський" цього тижня зареєстрували температурний рекорд +12,7°С.

Це на 1 градус вище рекордного рівня 1985 року, повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

"Аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, який розташований північніше "Вернадського". Такі рекорди насторожують, адже вони є одним зі свідчень зміни клімату", - зазначив метеоролог Олександр Надточій.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter/posts

Науковці пов'язують різке потепління з явищем "атмосферної ріки", посиленим ефектом "гірського фену".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Австралії зафіксували аномальну спеку понад +50°С

Атмосферна ріка - це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду. А ефект "гірського фену" - це сильний теплий вітер з гір.

На станції зафіксували температурний рекорд за досить високої сили вітру - 27,9 м/c. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами, від чого повітря втрачає вологу і нагрівається.

Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів в полярних районах, то й інтенсивність фенів надалі посилюватиметься.

Всесвітня метеорологічна організація торік визнала новим температурним рекордом Арктики температуру повітря +38°C.

Температуру, яка більше є характерною для Середземного моря, ніж для Арктики, зафіксували в російському місті Верхоянськ 20 червня 2020-го. Її виміряли на метеорологічній станції спостереження під час надзвичайної та тривалої сибірської спеки.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді зафіксували аномальну температуру - вчені б'ють на сполох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі