вівторок, 02 березня 2010 16:25

Унікальні скульптури можна побачити в Києві за 25 гривень

Унікальні скульптури можна побачити в Києві за 25 гривень

Вчора в столичному "Українському домі" вчетверте відкрився Великий скульптурний салон. Показують 27 робіт румунського скульптора Деметра Чипаруса та 24 скульптури українця Грегора Крука. Участь у салоні беруть 45 сучасних скульпторів. Кожен демонструє кілька десятків своїх робіт.

Деметр Чипарус – найяскравіший представник епохи арт-деко. Народився у Румунії, пізніше емігрував до Парижу. Починав зі скульптур реалістичного характеру. У 1910-му у Парижі проходили "Російські сезони" Сергія Дягілєва. Танцівники надихнули Чипаруса на створення серії робіт, присвячених балету. Він робив фігурки танцівниць, балеринок та скоморохів. Роботи Чипаруса представляє столичний колекціонер Ігор Воронов.

"Всі думають, що моя колекція безкінечна, - розповів він кореспонденту Gazeta.ua. – Скульптури Чипаруса – не найкращі у моєму зібранні, але вони нікого не лишають байдужим. За статистикою скульптура епохи арт-деко подобається 95% глядачів. Років 10 тому скульптури Чипаруса можна було придбати на паризькому блошиному ринку десь за 1,5 євро. Потім ціни виросли. 2006-го його скульптуру продали на "Сотбісі" за 314 тисяч доларів, наступного року - за 936 тисяч".

Скульптури Грегора Крука надала для демонстрації Українська бібліотека ім. Т. Шевченка у Лондоні.

"Грегор Крук народився у селі Братишеві, тепер це Івано-Франківська область, - розповів директор бібліотеки Федір Курляк. – Після навчання у Краківській академії мистецтв, Крук виїхав до Німеччини. Жив у Парижі та Лондоні. Багато його скульптур є в Відні та Мюнхені. Ми маємо 25 його скульптур. Вони унікальні, бо придбані за життя автора. Привезені роботи оцінили у 100 тисяч доларів, але застрахували на більшу суму".

На другому поверсі свої роботи демонструють сучасні скульптори – Петро Антит, Михайло Вєртуозов, Наталія Мудрак, Микола Сівак, Володимир Журавель, Іван Семесюк, Ігор Гречаник, Петро Романюк, Олег Капустяк, Олександр Дяченко та Алла Човган.

Біля своєї скульптури походжає київський митець Андрій Северинко. Він привіз роботи із металевого брухту. Збоку 2-метровий манекен у бежевій робі, на голові має скафандр та окуляри. У руках тримає клітку із велетенською металевою мухою.

"Це капітан Ревес, - пояснив скульптор. – Він їздить по світу, шукає дивні істоти. Там у кутку стоїть його найбільший трофей – велетенський павук. Збоку – човен капітана, на стіні – карта світу, на ній позначений його маршрут".

Львівський скульптор Богдан Білінчук привіз 20 своїх робіт. В центрі ятки на підставці поставив скульптуру "Баден-Баден" - у басейні з мінеральною водою ніжаться Барак Обама, Володимир Путін, Ангела Меркель, Бароззо, Берлусконі, Тоні Блер та Віктор Ющенко.

"Робив цю скульптуру півроку, - розповів Білінчук. – Хотів показати політиків без краваток. Всі сидять у басейні, а Ющенко – осторонь – будує дорогу у Європу. Путін сидить біля газових кранів, в будь-який момент може їх перекрити. Щоб задобрити його, Ангела Меркель робить йому каву. Тоні Блер сидить спиною до всіх і тримає за басейном скриню із грошима – не хоче, щоб про його заощадження знали у Європі. Барак Обама закотив штанку і пробує, яка температура у Євросоюзі. Боїться обпектися. Саркозі до басейну прийшов із велосипедним колесом, бо дуже любить велоспорт".

Скульптурний салон працюватиме до 14 березня без вихідних. Вартість вхідного квитка – 25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні скульптури можна побачити в Києві за 25 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі