неділя, 18 вересня 2022 07:00

Україну накриє циклон з потужними опадами: де чекати негоди

Україну накриє циклон з потужними опадами: де чекати негоди
Сьогодні, 18 вересня, активний південний циклон Reili із Європи прийде до України. Фото: pexels.com

Сьогодні, 18 вересня, активний південний циклон Reili з Європи прийде в Україну.

Про це попередив синоптик Ігор Кібальчич, пише meteoprog.

"У неділю опади стануть сильнішими й поширяться на всю територію країни", – спрогнозував він.

На тлі стрімкого падіння атмосферного тиску 18 вересня в більшості областей України посилиться вітер. На Лівобережжі гримітимуть грози, подекуди може випасти град.

"Температура повітря впродовж двох діб також зазнаватиме значних коливань. Бо циклон термічно неоднорідний і в його передній частині відбуватиметься винесення теплого й вологого повітря середземноморського походження. А в тилову частину почне надходити холодне повітря зі Скандинавії", – пояснив синоптик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепло до +30°С і дощі: чим іще здивує погода до кінця тижня

За прогнозом Кібальчича, у західній частині вночі очікується сильний дощ, у Карпатах з мокрим снігом; днем помірні опади з поступовим припиненням ближче до вечора. Вітер вдень 7–12 м/с, пориви 15-20 м/с. Температура повітря вночі становитиме +5…+10 °С, вдень +10…+15 °С; у Карпатах протягом доби +2…+7 °С.

У північних областях протягом доби дощі, у Київській і Сумській областях місцями значні опади. Вдень місцями грози, під час гроз шквали до 17–22 м/с. Температура повітря вночі становитиме +9…+14 °С, вдень +17…+22 °С, на Київщині +10…+15 °С.

У центральних областях пройдуть помірні, подекуди сильні дощі. Грози, вдень місцями град і шквали до 17–22 м/с. Ввечері очікується посилення вітру до 15–20 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +20...+25 °С.

У південній частині країни короткочасні дощі з грозами, вдень місцями град та шквали до 17-22 м/с, надвечір посилення до 15–20 м/с. Температура повітря вночі +17...+22 °С, вдень +23...+28 °С, у Криму до +32 °С.

У східних областях невеликі, місцями помірні дощі. На Харківщині місцями значні опади. Вдень грози, місцями град та шквали, 17–22 м/с. Температура повітря вночі +13...+18 °С, вдень +22...+27 °С.

До кінця вересня суттєвого потепління можна не очікувати. Проте цього року на Україну очікує два бабиних літа. Про це повідомив народний синоптик Стас Щедрін.

"Бабине літо настане, імовірно, на початку жовтня, з 1 до 10 жовтня. У вересні його можна не чекати – до кінця цього місяця погода буде такою, як зараз. Ще одне бабине літо можливе в перших числах листопада", – каже синоптик.

У листопаді, за словами Щедріна, в Україні теж очікується потепління та мінімум дощів.

3 перших днів вересня на всій території Україні суттєво похолодало, місцями навіть зафіксовані заморозки як на поверхні ґрунту, так і в повітрі.

Зараз ви читаєте новину «Україну накриє циклон з потужними опадами: де чекати негоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі