середа, 14 червня 2023 12:10

Український бренд одягу хоче придбати літак для ЗСУ

Український бренд одягу хоче придбати літак для ЗСУ
Бренд одягу "Авіація Галичини" збирає кошти на легкий штурмовик для ЗСУ. Фото: processer.media

Український бренд одягу "Авіація Галичини" збирається придбати для військових легкий штурмовий літак L-39ZA/ART.

Для цього необхідно зібрати 32 млн грн. Уже є 17 млн грн. Про це розповів засновник бренду Юрко Назарук.

Він оголосив про спільну ініціативу українських військових пілотів та українського бренду одягу #купименібойовийлітак.

Організатори збору розповіли, що разом із військовими пілотами майже рік обирали літак, який можна придбати, та збирали на нього гроші. Тепер визначилися із моделлю, узгодили всі процедури і оформили документацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна надіслала Австралії запит щодо винищувачів F-18

Літак L-39ZA/ART, який хочуть придбати, це ‒ легкий штурмовик, оснащений підвісами для озброєння західного типу та 23-міліметровою гарматою. На ньому вміють літати всі українські пілоти штурмової авіації. На його небойовій версії українські льотчики вже навчалися.

"На цьому літаку стоять українські двигуни, отже ми вже маємо спеціалістів та технічні можливості для його ремонту та обслуговування. На цей літак можна встановлювати озброєння західного типу, яке нам можуть надати наші партнери. Літак може використовуватись як частина протиповітряної оборони і є ефективним для збиття ворожих БПЛА (з порівняно дешевшою годиною експлуатації)", ‒ зазначається у повідомленні бренду.

До того ж, літак має модернізовану систему навігації та управління вогнем. Вона близька до системи, яку мають літаки країн НАТО. Тому його можна використовувати як навчальний для переходу на літаки класу F-16.

"Ми розуміємо, що цей літак одномоментно не змінить хід війни, але він стане першим кроком до переходу на західний тип авіаційної техніки", ‒ пишуть організатори збору.

Спеціально до збору на штурмовик бренд випустив нову модель футболки. Половину суми з їх продажу спрямують на закупівлю літака.

Україна отримає винищувачі F-16 вже через 2-3 місяці. А для початку контрнаступу ЗСУ достатньо наданих країнами НАТО літаків МіГ-29. Про це заявив польський експерт, екскомандувач сухопутних військ Польщі генерал Вальдемар Скшипчак.

На Заході зараз обговорюють можливість передачі Україні "десятків" винищувачів F-18 разом із літаками F-16. Це може бути можливо, коли Австралія, Канада, Швейцарія та Фінляндія перейдуть на винищувачі F-35.

Зараз ви читаєте новину «Український бренд одягу хоче придбати літак для ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі