четвер, 24 червня 2021 15:43

Українських немовлят перевірятимуть на генетичні хвороби

Українських немовлят перевірятимуть на генетичні хвороби
Особлива увага приділятиметься якості медичної допомоги. Фото: pixabay.com

В Україні запровадять неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань у немовлят.

У стратегії розвитку людського капіталу, затверджений президентом цього місяця, осібний розділ присвятили здоровому дитинству. Особлива увага приділятиметься смертності немовлят, якості медичної допомоги від народження, а також із періоду вагітності матері, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на форумі "Україна 30. Здорова Україна".

"Ми запроваджуємо певні скринінгові аспекти. Кожного новонародженого піддаватимуть скринінгу на генетичні захворювання. Ми розширюємо перелік цих захворювань із чотирьох, які в нас уже були, до 21. Рухатимемося до того, щоб учасно виявляти генетичні й орфанні захворювання. Сформуємо реєстр цих захворювань і зробимо все можливе, щоб держава забезпечила їхню медикаментозну корекцію на перших етапах життя", - сказав він.

Запровадять також сімейний скринінг. Отже, пари, плануючи народження дитини, зможуть пройти певні дослідження й оцінити ризики виникнення генетично зумовлених захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців лікуватимуть у цифровому форматі

Президент Володимир Зеленський презентував програму "Здорова Україна". Для осіб понад 55 років запровадять повні медичні обстеження. Раз на два роки планують проводити безплатний скринінг неінфекційних хвороб. Для людей від 55 років він проводитиметься раз на рік. Президент також розповів про створення активних парків і спортивних майданчиків у всій країні.

Зараз ви читаєте новину «Українських немовлят перевірятимуть на генетичні хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі