четвер, 06 серпня 2020 02:42

Українські лікарі провели рекордну кількість операцій із пересадки органів за останні 15 років

Українські лікарі провели рекордну кількість операцій із пересадки органів за останні 15 років
За останні пів року проведено 14 пересадок. Фото: Reuters

Протягом останніх 15 років українським лікарям вдалося провести рекордну кількість операцій із пересадки органів.

Так, тільки за останні пів року проведено 14 пересадок: чотири серця, дев'ять нирок і одна печінка. Про це повідомляє ТСН.

Водночас, лікарям вдалося провести першу в історії України - неродинну трансплантацію кісткового мозку.

Варто зазначити, що урядовці збільшили список медзакладів, які увійшли до пілотного проекту вдвічі . І тепер в Україні є вже 24 центри трансплантології.

"Неродинні трансплантації кісткового мозку в Україні раніше взагалі не проводили, а саме вони потрібні в 75% випадків. За кордоном така пересадка коштує близько 4 мільйонів гривень. В Україні це можна було б зробити втричі дешевше. Технічно для цього були всі можливості, окрім доступу до світового реєстру донорів. Руки лікарям розв'язали лише в грудні торік, коли дозволили використовувати недержавні реєстри донорів, щоби мати доступ до світової бази", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі провели унікальну операцію по відновленню зору

Два роки тому Роман Куць разом зі своєю дружиною створив перший і поки що єдиний банк донорів в Україні .

"Завдяки цьому серед 37 мільйонів потенційних донорів знайшли того, хто врятував життя маленького Назара. Він перша і поки що єдина дитина, якій в Україні зробили пересадку кісткового мозку від донора-неродича в квітні цьогоріч. Стовбурові клітини для малюка доставляли з Німеччини в кабіні пілотів. Стан хлопчика був критичний, кілька місяців до пересадки він не міг набрати й грама ваги, а ходив лише в ходунках. За два місяці після набрав 3 кг й бігає без упину",- сказано в повідомленні.

Наразі, близько трьох сотень дітей в Україні потребують такої трансплантації. Трьом із них планують провести пересадку впродовж двох місяців. І зроблять це вже в новому відділенні трансплантації кісткового мозку "Охматдиту".

"Ми ставимо перед собою таку амбітну мету, щоб у 2023 році ми вже не відправляли наших громадян за кордон на лікування", - заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Загалом близько п'яти тисяч українців потребують пересадки серця, печінки, нирок, легень і кісткового мозку щороку.

Зір можна зіпсувати не тільки частим користуванням гаджетів. Добряче їм шкодять і руки. Якщо ними часто терти очі. Офтальмологи з Німеччини назвали 3 шкідливі для зору звички, які є у більшості людей.

Зараз ви читаєте новину «Українські лікарі провели рекордну кількість операцій із пересадки органів за останні 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі