неділя, 02 серпня 2020 12:00

В Одесі провели унікальну операцію по відновленню зору

В Одесі провели унікальну операцію по відновленню зору
В Україні кератопластика коштує близько 30 тисяч гривень. Фото: shutterstock.com

2 серпня 1949 року академік Володимир Філатов у клініці Українського експериментального інституту очних хвороб в Одесі провів тисячну операцію з пересадки рогівки. Саме цей науковець винайшов метод, при якому не відбувалося помутніння рогівки ока, що було основним ускладенням при даній маніпуляції.

Експерименти по пересадці рогівки проводили ще з кінця ХІХ століття, проте ті не були успішними. Першою вдалу трансплантацію зробив Едуард Цирм 7 грудня 1905 року. Його успіх сподвиг інших офтальмологів випробувати цей метод лікування, але їхні спроби приводили до помутніння рогівки з часом. Лише у 30-х роках кількість успішних операцій збільшилась.

Створення нових інструментів, шовного матеріалу, антибіотиків і банків зберігання очей дозволило до 1960-х років досягти високих результатів з трансплантації рогівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незрілу катаракту оперують 10 хвилин

Дана операція називається кератопластика. Під час хірургічного втручання пошкоджену ділянку рогівки пацієнта замінюють донорським трансплантатом. Процедура дозволяє покращити зір при хворобах, що вражають рогівку, і відновити пошкодження, отримані при травмах ока. Рогівка не містить кровоносних судин. Тому у більшості випадків приживається. У першій період після операції пацієнту призначають препарати, щоб уникнути відторгнення трансплантата. За кілька місяців з ока знімають шви. Протягом кількох років рекомендують уникати важких фізичних навантажень.

В Україні кератопластику проводять у багатьох містах. Вартість у середньому становить 30 тисяч гривень.

22 квітня 1969 року у Х'юстоні доктор Мур провів першу у світі трансплантацію ока людині. Реципієнтом став Джон Медден. Йому пересадили рогівку, кришталик і райдужну оболонку.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі провели унікальну операцію по відновленню зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі