пʼятниця, 11 лютого 2011 10:10

Українець стане першим космічним туристом з країн колишнього СРСР

Українець стане першим космічним туристом з країн колишнього СРСР

Наступного року перший український турист вирушить в космос. Ним стане телеведучий Першого національного каналу Андрій Пальчевський.

Як пише "Сегодня", ведучий програми Глибинне буріння півтора роки тому зареєструвався для такої подорожі на сайті компанії Virgin Galactic, яка першою в світі вже з 2012 року має намір здійснювати польоти в космос з туристами на борту.

"До космосу в мене любов з дитинства: я народився у рік першого польоту в космос Юрія Гагаріна, в 1961-му. Крім того, я - типовий адреналіновий наркоман і освоюю все, що літає", - розповів Пальчевський.

Як зазначає видання, довідавшись про польоти, він поїхав в Космопорт в пустелі Мохаве в Каліфорнії. "Зустрівся там з винахідником корабля SpaceShipOne (перший приватний літальний апарат для польотів вище за 100 км) Бертом Рутаном і з керівником компанії Virgin Galactic Річардом Бренсоном. З документів я, крім тих, що засвідчують особу, надав довідку про повне здоров'я, а також отримав довідку про проходження спецпідготовки (три дні мене вчили, як поводитися в невагомості і тренували вестибулярний апарат)", - зазначив Пальчевський.

Сегодня пише, що для того, щоб піднятися над Землею на 110 км, Пальчевський, який також є керівником київської медлабораторії Eurolab, заплатив 250 000 євро. "Але медицина - моє хобі, а взагалі я займаюся колоїдною та молекулярною хімією і свій сотий мільйон заробив у 1998 році", - зізнався він.

Пальчевському прийшло підтвердження, що він увійшов до першої сотні кандидатів, які будуть літати туристами в космос з 2012 року (зараз Virgin Galactic проводить випробування корабля. Бренсон заявляв, що першими відправить у космос всю свою сім'ю, а потім - зареєстрованих кандидатів).

"У сертифікаті, який мені надіслали, сказано, що я буду 87-м у цій сотні. Однак мені підтвердили, що я буду першим з країн колишнього СРСР. Не дочекаюся, коли відчую невагомість і побачу Землю з боку", - додав він.

Перший приватний ракетоплан SpaceshipTwo, розробку якого фінансує бізнесмен Річард Бренсон, призначений для здійснення суборбітальних (висотою близько ста кілометрів над Землею) космічних польотів.

Планується, що до висоти близько 16 кілометрів SpaceshipTwo підніме літак-носій WhiteKnightTwo, а далі ракетоплан відстикується і вирушить у самостійний політ, тривалістю близько двох годин.

Зараз ви читаєте новину «Українець стане першим космічним туристом з країн колишнього СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі