середа, 27 жовтня 2010 05:15

Злітати на орбіту можна буде за 200 тисяч доларів

Автор: фото: REUTERS/Mark Greenberg
  Космоліт ”Спейсшіп-2” (унизу) на висоті 14 кілометрів над землею
Космоліт ”Спейсшіп-2” (унизу) на висоті 14 кілометрів над землею

В американському штаті Нью-Мексико відкрили перший у світі приватний космічний аеропорт. З наступного року звідти відправлятимуть туристів в орбітальні подорожі. Запущений два тижні тому космоліт "Спейсшіп-2" вдало здійснив 25-хвилинний політ з шістьма пасажирами.

Приватний космопорт "Америка" туристична компанія "Вірджин Галактік" побудувала за три роки. Космічні лайнери будуть відправлятися з 3-кілометрової злітної смуги. На нижньому поверсі космопорту є ангар.

Розробку космічних літальних апаратів компанія "Вірджин Ґруп" проводить з 2004 року."Спейсшіп-2" уперше протестували у липні.

— Летіти на кораблі було випробуванням і насолодою водночас, — каже пілот Піт Сіболд. — Він може не тільки брати до 10 пасажирів, а й доправляти їх на великі відстані. Це вигідно і туристам, і науковцям.

Менш, як за півгодини лайнер піднімається на висоту 135–140 км. Має велику кількість ілюмінаторів. Перші 20 км його супроводжує літак "Вайт Найт-2". Він розганяє корабель з пасажирами. Також на його борту є прилади, які визначають склад атмосфери. Зразки шарів повітря передають товариству космічних досліджень НАСА.

Понад 380 вкладників переказали на проект космольота по $50 млн. Сподіваються стати майбутніми астронавтами. "Спейсшіп-2" створили за моделлю авіаконструктора Берта Рутана. За макет найкращого космічного туристичного лайнера 2004 року власник компанії туристичних польотів британський мільйонер Річард Бренсон вручив йому $10 млн.

— У нас заброньовані майже всі місця на перший рік польотів, — говорить Стівен Аттенборо, головний менеджер з організації польотів "Вірджин Галактік". — Плануємо здійснити 500 рейсів.

15-хвилинний політ у стані невагомості коштуватиме $200 тис. Пасажирів готуватимуть до космічної подорожі три дні. Вони будуть проходити медогляд, звикати до спорядження та змін сили тяжіння. Перед відкриттям космопорту планують здійснити близько 100 випробувальних польотів.

Зараз ви читаєте новину «Злітати на орбіту можна буде за 200 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі