вівторок, 18 вересня 2012 13:17

Українці відсвяткують річницю битви на Синіх водах разом з литовцями та білорусами

Українці відсвяткують річницю битви на Синіх водах разом з литовцями та білорусами
Ювілейна марка, випущена з нагоди свята у Литві. Фото: obzor.lt

Цього року виповнюється 650 років битві військ Великого князівства Литовського над Золотою Ордою на Синіх Водах. Вона відбулася 24-25 грудня 1362 на річці Сині Води (Синюха) на Поділлі, поблизу фортеці Торговиця (нині село в Кіровоградській області). В результаті битви від монголо-татар була звільнена майже вся територія України, яка увійшла в Велике князівство Литовське.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландський історик вважає, що Річ Посполита була історичною необхідністю

Проект постанови про відзначення 650-річчя битви вніс на розгляд Верховної Ради України голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат Володимир Яворівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князь Ярема Вишневецький був не менший патріот Русі, ніж гетьман Богдан Хмельницький

Згідно з проектом постанови, Кабміну рекомендують вирішити питання матеріально-технічного та фінансового забезпечення святкових заходів, серед яких передбачити упорядкування і збереження місць, пов'язаних з битвою на Синіх Водах, сприяння побудові меморіального комплексу і музею на місці битви на Синіх Водах і проведення переговорів з вищими посадовими особами Литовської Республіки та Республіки Білорусь про можливість спільного святкування 650-ї річниці битви на Синіх Водах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казковий "тунель кохання" в Клевані вражає природною охайністю

Крім того, у проекті постанови Національний банк України пропонує виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 650-й річниці визволення українських земель від гніту Золотої Орди.

Зараз ви читаєте новину «Українці відсвяткують річницю битви на Синіх водах разом з литовцями та білорусами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі