четвер, 09 грудня 2010 10:18

Українці дають хабарі частіше, ніж росіяни

Українці дають хабарі частіше, ніж росіяни

Дослідження Глобальний барометр корупції (Global Corruption Barometer), підготовлене Центром антикорупційних досліджень та ініціатив Transparency International, показало, що в Україні за останні 12 місяців хоча б раз хабар давали 34% мешканців.

Як повідомляє РИА "Новости" з посиланням на представлені сьогодні в Берліні результати дослідження, в середньому в країнах СНД (дослідженням було охоплено Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Молдову, Росію і Україну) цього року хабарі давали 32% опитаних.

У Росії в цьому зізналися 26% громадян, у Вірменії - 22%, Білорусі - 27%, Молдові - 37%, Азербайджані - 47%. При цьому найкращий результат продемонструвала Грузія, яка, втім, нещодавно залишила СНД. У цій країні в дачі хабара зізналися всього 3% громадян.

В Україні ж ситуація з корупцією виявилася гіршою, ніж у минулому році, коли в дачі хабара зізналися 21% громадян.

Зазначимо, що загальний показник корупції по всіх країнах світу зріс за останній час: за даними дослідження, сьогодні одна людина з чотирьох не з чуток знає про те, що таке хабар. Тим не менше, дослідження зазначає і про деякі позитивні тенденції: так, наразі доповісти про факт корупції готові сім з десяти респондентів.

Як стало відомо з дослідження, частіше за інших з хабарами мають справу поліцейські. На переконання більшості респондентів (восьми з десяти осіб), виключно корумпованими є політичні партії. Найбільш корумпованими інститутами в усьому світі були визнані адміністративні установи і парламент.

У ході дослідження, підготовленого Transparency International, було опитано понад 91 тисячу осіб у 86 країнах. Опитування проводилося з червня по вересень 2010 року.

Як раніше повідомляла Gazeta.ua, прем'єр Микола Азаров зазначив, що корупція вразила всі сфери суспільного життя, зокрема правоохоронну, судову системи. Але особливо цинічними, за його словами, є прояви корупції у медичній сфері.

Зараз ви читаєте новину «Українці дають хабарі частіше, ніж росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі