пʼятниця, 22 жовтня 2010 09:55

Януковичу пообіцяли викорінити корупцію за 4 роки

Януковичу пообіцяли викорінити корупцію за 4 роки

Національний антикорупційний комітет при президенті підготував попередній варіант тексту Національної стратегії із запобігання та протидії корупції на 2011-2014 роки.

"Я сподіваюся, ми зможемо нарешті проводити ефективну державну політику по боротьбі з корупцією, яка сьогодні є загрозою національній безпеці держави", - сказав Віктор Янукович на останньому засіданні НАК.

Перш за все в стратегії аналізується ситуація з корупцією в країні.

"Позиція України на міжнародній арені суттєво погіршилася. Відповідно до доповіді міжнародної організації Transparency International в 2009 році індекс сприйняття корупції для України склав 2,2 пункти. Це один з найнижчих показників для України за десятиріччя публікації таких даних", - констатується в документі.

Документ передбачає проведення змін за 15 напрямками, покликаним мінімізувати корупційні прояви.

Для подолання корупції розробники національної стратегії рекомендують зосередитися на поліпшенні умов доступу громадян до інформації про діяльність органів державної влади та "посилення доброчесності на публічній службі". А прояви корупції в правоохоронних органах автори документа пропонують запобігати шляхом проведення реформи кримінальної юстиції, а також зміною критеріїв оцінки ефективності їх роботи з кількісних показників на якісні.

На думку розробників документа, стратегія не зможе бути виконана в повному обсязі, у разі якщо складуться певні умови.

На першому місці серед них - "відсутність на вищому рівні політичної волі для реалізації Національної антикорупційної стратегії". Далі - перевага правоохоронних заходів протидії корупції над превентивними, відсутність механізмів захисту осіб, які борються з корупцією, усунення чи неврахування думки громадськості в ході реалізації моніторингу стратегії, а також "створення зон недоступності для дії антикорупційних заходів".

За словами колишнього міністра юстиції Миколи Оніщука, ризиків реалізації антикорупційної концепції більше, ніж передбачено документом.

"Надзвичайно складно подолати стереотип суспільства, яке звикло жити в корупційних умовах і долати складнощі в бізнесі за допомогою корупційних компонентів. Я вже не кажу про можливе виборчому підході застосування цього закону до різних соціальних груп, у тому числі з політичних мотивів ", -наголосив він.

Разом з тим пан Оніщук вважає, що зараз склалися сприятливі умови для реалізації антикорупційних заходів.

За матеріалами "КоммертантЪ-Україна"

Зараз ви читаєте новину «Януковичу пообіцяли викорінити корупцію за 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі