вівторок, 12 березня 2024 18:50

Українці дали однозначну відповідь щодо російської мови - свіже опитування

Українці дали однозначну відповідь щодо російської мови - свіже опитування
Найбільше наполягають на єдиному державному і офіційному статусі української мови наймолодші українці, сказав соціолог. Фото: censor.net

Переважна більшість українців - 66% - вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування.

Про це повідомив Київський міжнародний інститут соціології, який опублікувала результати опитування, яке провів 17-23 лютого.

"Лише 3% респондентів вважають, що російська мова має отримати статус другої державної", - повідомили соціологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

81% опитаних бажають усунення російської мови з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні, сказали у КМІС.

Чим молодші респонденти, тим більш активно вони наполягають на усуненні російської мови з офіційного спілкування. Серед наймолодших респондентів (18-29 років) 84% наполягають на повному усуненні російської мови з офіційного спілкування.

За результатами опитувань КМІС, проведених наприкінці 2023 року, 84% українців загалом і 81% російськомовних громадян зокрема вважають, що утисків російськомовного населення в Україні немає.

"Ще на початку 2000-х років (і насправді і пізніше) українська мова у багатьох асоціювалася як мова старших людей і людей із сільської місцевості (мова "бабусь і дідусів"). Зараз ми бачимо, що найбільше наполягають на єдиному державному і офіційному статусі української мови - наймолодші українці", - сказав виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Минулого року найбільше звернень громадян стосувалися сфери обслуговування споживачів, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен розповів, як діяти, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене.

Зараз ви читаєте новину «Українці дали однозначну відповідь щодо російської мови - свіже опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі