неділя, 12 жовтня 2014 20:57

Українці Варшави вшанували пам'ять захисників Казані
33

Фото: Віталій Тукало

Учора українці Варшави підтримали День пам'яті взяття Казані, який щорічно відзначається казанськими татарами 12-13 жовтня. Цього дня 1552 року військо Московського князя Івана Грозного взяло Казань, що супроводжувалось особливою жорстокістю і насильством по відношенню до місцевого населення – казанських татар.

Проведення акції у столиці Польщі ініціював політичний біженець із Росії, казанський татарин Нафіс Кашапов, який 8 років жив в Україні, а зараз перебуває в Польщі і тісно співпрацює з місцевими українцями.

Він розповів про сутність акції і важливість цієї події для сучасності.

"У 1552 році відбувся геноцид казанських татар, - говорить Кашапов. - Казанське Ханство було розгромлене російським царем Іваном Грозним. Під час взяття Казані російське військо вирізало казанських татар і вкидало тіла до Волги, для того, щоб течією їх зносило до Астрахані. Там жили астраханські татари, які – за задумом росіян – мали дізнатися, що з ними буде, якщо вони не підкорятимуться російському цареві".

Татарський активіст уточнює, що 180-тисячне царське військо значно перевищувало за кількістю 30-тисячну багатонаціональну армію захисників власних земель, де – крім татар – завзято воювали ногайці, удмурти, башкири, мордвинці, чуваші, марійці.

"Починаючи від радянської доби, російська пропаганда вперто і послідовно нав'язує західному суспільству думку про те, що Росія – рятівниця і об'єднувачка націй і народів, – пояснює Нафіс Кашапов. – Насправді ж Росія виникла за рахунок жахливих війн, грабежів, кривавого терору, насильницького обертання у християнство народів інших конфесій, а також інших безчинств, котрі тривали більш ніж 400 років".

Разом з татарським активістом у центр Варшави вийшли українці. Вони тримали українські та польські прапори а також – плакати, написані українською, польською, англійською, татарською і російською мовами: "Репресії по відношенню до татарських лідерів і Надії Савченко – це продовження політики Грозного Путіним", "1552 рік – рік підкорення Росією татарського народу", "Окупантам у Казані є пам'ятник, а захисникам Казані – коли?", "Вічна пам'ять татарам, які загинули за Польщу", "Татари в Росії – 8 млн людей без країни протягом 462 років", "Українці й татари солідарні у боротьбі за свободу".

Перехожі Варшави з цікавістю роздивляються плакати, фотографують маніфестантів.

"Я не дуже багато знаю про цю подію, - говорить Ася, 43 роки, медсестра. – Але те, що люди вийшли з плакатами, мене зацікавило. Ця акція напевно є потрібною хоча б для того, щоб приблизити нам ту проблему, про яку ми мало знаємо, щоб можна було поцікавитися, почитати на цю тему більше. Тому цей захід напевно розширить наші горизонти".

Зв'язок між подіями 462-річної давнини і сьогоденням пояснила Голова Оргкомітету Варшавського Євромайдану Наталія Панченко.

"Сьогодні українці солідаризуються з казанськими татарами, оскільки те, що росіяни робили з їхнім народом – тоді, з українцями роблять – тепер, - говорить Панченко. - Тому ми їх прекрасно розуміємо і підтримуємо у їхній боротьбі за свободу. Татари – це окремий, великий 8-мільйонний народ, який має свою мову і багатовікову культуру, але через російську імперіалістичну політику вже понад 400 років не має своєї держави. Сподіваємося, що імперія рухне, і татарам вдасться отримати свою свободу".

Зараз ви читаєте новину «Українці Варшави вшанували пам'ять захисників Казані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі