пʼятниця, 13 липня 2012 10:08

УАПЦ виганяють з Андріївської церкви: "свічками закоптили безцінні фрески"

УАПЦ виганяють з Андріївської церкви: "свічками закоптили безцінні фрески"
Богослужіння УАПЦ у Андріївській церкві. Фото: uaoc.net

Питання про необхідність заборонити Українській автокефальній церкві проводити щоденні богослужіння в Андріївській церкві підняв голова наглядової ради Національного заповідника "Софія Київська", академік Петро Толочко.

Про це пише видання Комерсант-Україна.

Він заявив, що нещодавно відвідав храм і переконався, що пам'ятник архітектури перебуває "у жахливому стані". Станом Андріївської церкви експерти зацікавилися після зсуву, що стався 29 червня. В результаті дощу грунт зрушився з пагорба, на якому розташований храм, і завалив весь тротуар на алеї художників - в бічному провулку, що відходить від Андріївського узвозу.

"Зараз церква знаходиться в управлінні Української автокефальної церкви, і подивіться, у що вона перетворилася! Там ходять якісь напівобшарпані служки, горять свічки, все це капає на підлогу, і ніхто не прибирає. Кіптява летить на стіни, осідаючи на безцінних фресках" , - повідомив пан Толочко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП та УАПЦ провалили третю за 10 років спробу об'єднання

Проти інтенсивної експлуатації пам'ятника виступає не тільки пан Толочко, а й музейні працівники.

Пропозиція заборонити в Андріївській церкві щоденні богослужіння в УАПЦ вважають провокацією. "Свічки їм коптять! Це не свічки, а душі у деяких коптять, - заявив прес-секретар УАПЦ протоієрей Євген Заплетнюк. - Це міф. Свічки однаково коптять в усіх храмах, де проходять православні богослужіння: і у Володимирському храмі, і в Лаврі. Мова йде про спробу позбавити УАПЦ будівлі Андріївської церкви, яка історично належить нам ще з минулого століття. У нас усього для богослужінь у Києві залишилося менше 10 храмів. Ймовірно, на думку наглядової ради "Софії Київської" активно впливають представники інших конфесій ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ МП планує розпочати діалог про об"єднання з УПЦ КП та УАПЦ

Андріївська церква входить до складу заповідника "Софія Київська". Храм був побудований у 1754 році за проектом архітектора Бартоломео Растреллі і названий на честь апостола Андрія Первозванного. У 1919 році церква була передана УАПЦ і перебувала в її користуванні до 1938 року. У вересні 1968 року відкрилася як музей, а в 1992-2000 роках її закрили на реставрацію. У 2001 році Кабмін дозволив УАПЦ використовувати приміщення Андріївської церкви для богослужінь під час великодніх і храмових свят. У 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дозволила УАПЦ проводити богослужіння в храмі щодня.

Зараз ви читаєте новину «УАПЦ виганяють з Андріївської церкви: "свічками закоптили безцінні фрески"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі