понеділок, 09 липня 2012 13:32

ЮНЕСКО відмовився взяти під охорону Андріївську і Кирилівську церкви

ЮНЕСКО відмовився взяти під охорону Андріївську і Кирилівську церкви
Фреска "Янгол, що згортає сувій" у Кирилівській церкві. Багато експертів називають це зображення, через його символізм, модерним. Фото: io.ua

На сесії комітету Світової спадщини ЮНЕСКО в Санкт-Петербурзі було відмовлено у включенні Андріївської та Кирилівської церков у Києві у список пам'яток Світової спадщини, повідомляє Українська правда з посиланням на голову комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

Він звернувся до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової з проханням розглянути відповідні питання на черговій сесії Комітету Світової спадщини.

За словами Бригинця, відмова у наданні статусу пов'язана з халатним ставленням київської влади до інших об'єктів культурної спадщини в Києві – до Софії Київської та Києво-Печерської Лаври.

"Серед пропозицій ЮНЕСКО, які повністю будуть обнародувані на офіційному сайті через два тижні, прозвучала пропозиція демонтувати кілька новобудов на схилах Дніпра, - зазначив депутат. - Я не бачив остаточної резолюції, але сподіваюсь, що серед зазначених об'єктів, які треба знести, буде і президентський універсам-ветродром на Парковій дорозі".

За словами депутата, комітет однозначно дав зрозуміти, якщо Україна ігноруватиме вимоги світових експертів, то "ми так і залишимося країною з найменшою кількістю" об'єктів культурного значення у Списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, в перелік Світової спадщини ЮНЕСКО входять видатні культурні, історичні й природні цінності, що становлять надбання всього людства.

Україна в цьому переліку представлена шістьма об'єктами: собором Святої Софії і Києво-Печерською лаврою в Києві, історичним центром Львова, будівлею Чернівецького університету, буковими пралісами Карпат і геодезичною дугою Струве.

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО відмовився взяти під охорону Андріївську і Кирилівську церкви ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі