пʼятниця, 10 лютого 2017 13:40

У Варшаві сквер назвали на честь Василя Стуса

У Варшаві сквер назвали на честь Василя Стуса
Новий сквер на картах міста в Google / скріншот: prostir.pl

Вчора рада Варшави проголосувала за надання скверу в центрі міста імені Василя Стуса.

Виконати ухвалу має мер польської столиці Ганна Ґронкевич-Вальц за 14 днів, пише prostir.pl

Сквер розташований на перехресті Алеї незалежності та вулиці Стефана Баторія. Поряд - Національна бібліотека Польщі та найбільший економічний університет країни – Головна торговельна школа (SGH).

"В обґрунтуванні рішення, до якого додано біографію Стуса, читаємо, що він "український поет і опозиційний діяч", а також "полонофіл і речник польсько-українського поєднання", - пишуть журналісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Утрьох взялися попід руки і гуляли по Хрещатику, чекаючи на арешт" – історик Вахтанг Кіпіані про Стуса

Процедура надання скверу імені Стуса розпочалася наприкінці 2016 року. Проект спочатку негативно, а потім все ж позитивно оцінила комісія міських назв Варшави.

Перейменування скверу обійдеться Варшаві у 8650 злотих (57 997 гривень - Gazeta.ua). Більшість коштів - це ціна виготовлення та установки таблиць з назвою скверу.

4 вересня виповнюються 31-ші роковини смерті Василя Стуса. На території львівської гімназії міжнародних відносин ім. Василя Стуса урочисто відкрили пам'ятник українському поету-дисиденту, перекладачу, прозаїку, літературознавцю та правозахиснику. Двометровий пам'ятник з вапняку встановили за рахунок пожертв батьківської громади, вчителів та випускників закладу. Гімназія носить ім'я Василя Стуса з 1999 року. З тих пір тут планували встановити пам'ятник поету.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві сквер назвали на честь Василя Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі