вівторок, 07 грудня 2010 12:31

У Швеції роздали альтернативні Нобелівські премії

У Швеції роздали альтернативні Нобелівські премії

У Стокгольмі вручили альтернативні Нобелівські премії. Ці нагороди відомі під назвою "За доцільне життєзабезпечення" або, буквально, "За чесне існування".

Засновані вони були 20 років тому, щоб відзначити досягнення в тих галузях, які не охоплюють традиційні нобелівські номінації. Це захист навколишнього середовища, гуманітарна та благодійна діяльність.

Цього року на премію претендували понад 100 кандидатів, а лауреатів було лише 4.

Як повідомляє ИТАР-ТАСС, нагороду за "натхненну роботу по зміцненню екологічного руху в усьому світі" отримав активіст Нніммо Бассей з Нігерії.

Організація "Сапрос" з Непалу стала лауреатом за боротьбу з бідністю.

Єпископ Ервін Кретлер з Бразилії удостоєний нагороди за "багаторічну роботу в галузі захисту прав людини і навколишнього середовища і за невпинну боротьбу з порятунку лісів Амазонки від знищення".

Організація "Лікарі за права людини" з Ізраїлю отримала премію за "непереборний дух у боротьбі за право на здоров'я всіх жителів Ізраїлю і Палестини".

За правилами грошовий складник премії - 2 мільйони шведських крон на всіх лауреатів - на особисті потреби витратити не можна.

Крім того, сьогодні у Стокгольмі відбудеться інша важлива подія нобелівської тижня - лекція лауреата премії з літератури перуанського письменника і політика Маріо Варгаса Льоси, повідомляє "Росія 24".

Церемонія вручення премій відбудеться 10 грудня в Стокгольмі.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції роздали альтернативні Нобелівські премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі