неділя, 15 серпня 2010 14:24

У спеку не можна відмовлятися від м'яса

У спеку не можна відмовлятися від м'яса

У період спеки не рекомендується дотримуватися жорстких дієти. Це може призвести до зриву організму. Про це Gazeta.ua розповів завідувач відділенням гігієни харчування Українського інституту харчування Владислав Сластін.

"Тіло людини мобілізується для подолання дискомфорту. Для цього йому потрібні сили. Тому раціон повинен бути різноманітним. Не треба забувати про білки - це наш будівельний і захисний матеріал. З нього формуються клітини, утворюються антитіла. Замість жирної свинини краще вживати курячу грудинку, а замість жирної риби - суху, бо влітку треба їсти більш легку їжу. Але повністю відмовлятися від м'яса і риби не можна. Краще вибирати сорти, що легко засвоюються ", - радить дієтолог.

Жири тваринного походження краще замінити рослинною олією.

"Обмін речовин з підвищенням температури збільшується. Відповідно збільшується швидкість біохімічних, фізіологічних процесів в організмі. Тому раціон особливо в період різких кліматичних коливань повинен бути збалансованим", - підкреслив Сластін.

У спеку радить вживати більше рідини - мінеральну воду, охолоджений зелений чай з медом і лимоном.

"Коли температура повітря нижча за температуру тіла людини, теплообмін відбувається за рахунок віддачі повітря. Однак, коли температура на вулиці приблизно така ж, як температура тіла, то тепловіддача відбувається за рахунок виведення рідини з організму. Тому в Азії в спеку п'ють гарячий чай", - пояснює спеціаліст.

У спеку понад 32-33 градусів необхідно відшкодовувати втрати калію, магнію, які виділяються разом з потом. Тому влітку корисно їсти банани, персики, абрикоси, а також сухофрукти - ізюм та курагу, із високим вмістом калію та магнію.

Зараз ви читаєте новину «У спеку не можна відмовлятися від м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі