пʼятниця, 06 серпня 2010 00:41

Квас краще робити звечора

Улітку добре втамовувати спрагу квасом. Цей напій корисніший, аніж пакетовані соки і газовані води. Від початку літа столична санстанція заборонила продавати бочковий квас, бо він швидко псується. Тоді як кегельний чи пляшковий придатний у середньому півроку.

— Пляшковий квас готують методом живого бродіння. Використовують натуральну зернову сировину, цукор, воду і дріжджові клітини. Напій має смак житнього хліба. Вміст алкоголю у квасі не перевищує 1 відсотка. Це стільки, як у кисломолочних продуктах, — каже Руслан Мельник, 30 років, технолог компанії "Славутич".

Нещодавно пивоварня випустила новий квас "Тарас" зі смаком яблука. Півлітрова пляшка коштує 4,5 грн.

Напій корисний при серцевих та шлункових недугах. Його п"ють також при лікуванні цинги і для профілактики утворення каменів у нирках.

— У квасі нема ГМО. Поки що не навчилися робити генетичні модифікації жита і ячменю, — говорить 59-річна Наталія Велика, дієтолог медуніверситету ім. Богомольця. — Напій калорійний, у 100 грамах рідини є 7 грамів цукру. Квас багатий на поживні речовини, особливо на калій, магній, залізо і кремній. Дітям напій можна вживати з року.

Киянка Ольга Бутинець, 43 роки, готує квас удома. Рецепт отримала від мами. Для приготування треба буханку чорного хліба, 300 г цукру, 15 г свіжих дріжджів, 5 л гарячої води, жменю родзинок. Краще робити напій увечері, аби за ніч перебродив.

— Хліб ріжу на сухарики і підсушую у духовці до золотистого кольору, — розповідає вона. — Висипаю у велику каструлю, заливаю 3 літрами кип"ятку, охолоджую. Потім проціджую сухарі через друшляк, застелений марлею. Рідину відставляю, а сухарі заливаю 2 літрами кип"ятку. Коли охолонуть, знову проціджую. Тоді змішую усю рідину в одній каструлі, додаю цукор і дріжджі. Добре розмішую. Наостанок кидаю розпарені родзинки.

Напій Ольга залишає бродити при кімнатній температурі. Зранку розливає у пляшки і ставить у холодильник.

Зараз ви читаєте новину «Квас краще робити звечора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі