четвер, 04 червня 2009 12:28

У Південній Кореї підозрюють, що КНДР імітувала ядерне випробування

У Південній Кореї підозрюють, що КНДР імітувала ядерне випробування
У Південній Кореї підозрюють, що КНДР могла імітувати ядерне випробування. Про це повідомляє південнокорейська газета Tona Ilbo з посиланням на військові джерела.

25 травня Пхеньян оголосив про проведення успішного ядерного випробування на підземному полігоні в районі міста Кільчжу. Раніше південнокорейські сейсмографи зафіксували штучний підземний поштовх магнітудою 4,5 бали. 29 травня неназваний офіційний представник США заявив: американські експерти поки не виявили підтверджень того, що ядерне випробування відбулося.

У атмосфері навколо Корейського півострова до цих пір не виявлені сліди радіоактивного ізотопу криптону-85, який виділяється при підриві ядерного пристрою. Криптон-85 не існує в природі і є побічним продуктом при ядерних вибухах.

Перше ядерне випробування Північна Корея провела в жовтні 2006 року. Через декілька діб американський літак WС-135 виявив радіоактивні речовини над акваторією Японського моря.

"З урахуванням першого ядерного випробування в КНДР другий вибух міг бути реальним, проте до тих пір, поки слідів криптону-85 не виявлено, буде дуже важко підтвердити факт ядерного випробування", - цитує газета слова одного з військових джерел.

В той же час військові і ядерні експерти не виключають, що у разі проведення другого ядерного випробування радіоактивні матеріали могли швидко розповсюдитися через сильні вітри.

За іншою версією, північнокорейський підземний полігон обладнаний так, щоб не допустити викидів радіоактивних частинок в атмосферу, або швидкість їх розповсюдження настільки мала, що виявити ізотопи украй важко.

Це припущення у свою чергу також піддається критиці, оскільки криптон-85 відомий тим, що потрапляє в атмосферу, не дивлячись на будь-які запобіжні захоби.

Відзначимо також, що сила останнього вибуху в КНДР тепер оцінюється в діапазоні від однієї до чотирьох кілотонн. Вибух потужністю в одну кілотонну можна отримати, підірвавши звичайну вибухову речовину в підземному тунелі.

Російські експерти спочатку оцінили потужність вибуху в 20 кілотонн. Такою ж потужністю володіла бомба "Малюк", скинута в серпні 1945 року на Хіросіму, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «У Південній Кореї підозрюють, що КНДР імітувала ядерне випробування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі