пʼятниця, 01 червня 2018 20:23

У "Парку корупції" можна спробувати себе в ролі детектива НАБУ

У "Парку корупції" можна спробувати себе в ролі детектива НАБУ
Першого червня в Києві розпочав роботу "Парк корупції". ФОТО: bzh.life

Влада топ-корупціонерів тримається на тому, що суспільство не розуміє, чим насправді є корупція. Завдання інтерактивного "Парку корупції"— розповісти про неї українцям.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла громадська діячка та керуючий партнер агенції Gres Todorchuk PR Ярослава Гресь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 83% українців не бачать успіхів у боротьбі з корупцією

В "Парку корупції" розповідаємо про її історію, як про явище, яке зруйнувало багато імперій. Розказуємо, як люди боролися з корупцією у давні часи: від шумерів до Османської імперії. Про тих, хто її переміг, а хто – ні. Показуємо історію створення антикорупційних органів в Україні - від НАБУ до АРМА (Агентство з Розшуку та Менеджменту Активів – Gazeta.ua). Показуємо, як можна боротися з корупцією і що для цього можеш зробити саме ти.

Чим ваша інформаційна вистава принципово відрізнятиметься від інших?

- Ми подаємо інформацію нестандартним способом – текстом чи фотографією. Все це 700 квадратних метрів різноманітних інтерактивів. Людина може ввести на планшеті свою зарплату і дізнатися, скільки податків платить державі. В окремій намальованій кімнаті можна спробувати себе у ролі детектива НАБУ: знайти сім доказів того, що перед тобою - корупціонер. Як тільки їх знаходить - є підстави для арешту. Можна спробувати себе у віртуальних зонах: одягти VR-окуляри і потрапити до секретної лабораторії НАБУ, дізнатися, як працює спецназ НАБУ, детективи. Можна побачити справжній костюм спецназівця, спецзасоби, якими користуються в Антикорупційному бюро.

Чи показані в парку приклади успішної боротьби з корупцією?

- Весь парк ділиться на дві частини: корупція та антикорупція. Все закінчується залою, яка називається "Країна, яку ми намріяли". Це 40-метровий малюнок української художниці Олександри Жумайлової, яка показує, якою може бути Україна без корупції.

В кожному куполі – своя історія (всього дев'ять надувних куполів — Gazeta.ua). Є свої цікавинки, вражаючі інтерактиви. В кімнаті корупціонера стріляє гвинтівка, дзеленчить люстра, спалюються таємні папери. Це вдалий формат, коли розвага поєднується з освітою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Книжковому Арсеналі" президент купив антикорупційний комікс

Яке ваше основне завдання?

- Привабити якомога більше молоді. Орієнтуємося на студентів, молоді родини, на тих, хто зараз не дуже цікавляться темою топ-корупції, які не готові читати довгі прес-релізи або тексти розслідувань, вникати, хто де в кого і що вкрав. Їм це здається дуже абстрактним, що це їх не стосується, бо не зачіпає конкретно їх або їх родину. Насправді топ-корупція стосується кожного. Цей зв'язок ми показуємо в парку. І одразу даємо відповідь на питання: що конкретно ти можеш зробити, щоб перемогти це явище?

Тобто головна мета – активізувати людей?

- Хочемо створити місце для діалогу. Корупція - це те, що обговорюється на круглих столах, але не за дружньою вечерею у п'ятницю. Наше завдання – актуалізувати тему, зробити її обговорюваною. Друге – показати цінність роботи спеціалізованих антикорупційних органів, які підтримує Євросоюз і Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні, яка є організатором цього проекту. Якщо про НАБУ хоч щось знають, то що таке САП (Спеціальної антикорупційної прокуратури, структурний підрозділ ГПУ, підтримує державне обвинувачення в судах та забезпечує нагляд за дотриманням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності детективами НАБУ — Gazeta.ua) чи АРМА, в принципі, не знає ніхто. А ці люди вже зараз приносять велику користь і докладають багато зусиль, щоб зрушити ситуацію з мертвого місця. Кейси, які ми демонструємо, вдалі для того, щоб зрозуміти, навіщо ці органи потрібні, чому вони потребують нашої підтримки.

Як виникла ідея парку? Чи є аналог у світі?

- Аналогів ми не знайшли. До нас звернулася Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні з пропозицією запропонувати ідею для інформаційної компанії "Антикорупція". Замість он-лайн режиму, ми запропонували людям прийти на виставку. Тільки три відсотки українців ходять на виставки, а 300 тисяч щомісяця влітку відвідують ботанічний сад Гришка. Ми зрозуміли, що якщо люди не йдуть на виставку, виставка піде до них. Саме для цього була створена така концепція: великі конструкції, які прикрашають ботанічний сад. Багато людей приходять, питають "що це?", тому що конструкції красиві. Хтось каже, що схожі на космічні об'єкти. Звертають увагу на золотий батон і на залу, яка називається "Країна, яку ми намріяли". Найбільше людям подобається, як виглядає купол "Боротьба": 150 квадратних метрів, вісім метрів заввишки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Притягають усіх, від губернатора до міністра - Порошенко похизувався боротьбою з корупцією

А що всередині купола?

- Вилучені об'єкти з будинків корупціонерів. Наприклад, корупційний артефакт - статуетка птаха з гірського кришталя вартістю 46 тисяч доларів, яку зараз зберігає АРМА. Показуємо не лише наскільки важлива робота новостворених антикорупційних органів, а й з чого вона складається. Є вилучена у корупціонера ексклюзивна автівка, гроші від продажу якої підуть в держбюджет.

Говорять, що всі разом об'єкти схожі на ящірку. Чому саме вона?

- Якщо дивитися з дрона, це ніби ящірка, що біжить. Корупція так само давнє явище, як і ящірка. Метафоричність в тому, що ящірка пристосовується до будь-яких кліматичних змін. Тобто змогла пережити усіх і усе. Так само корупція, яка від шумерів дійшла до наших днів. Хоча нам вже говорили, щоб не ображали ящірок.

За рахунок чого в Україні корупція набрала таких великих масштабів?

- На наш погляд, незнання суспільства – головний інструмент влади топ-корупціонерів. Їм вигідно, щоб ніхто нічого про це не знав. Щоб топ-корупція вважалася чимось сакральним, недосяжним і незрозумілим. Хтось, щось у когось вкрав, а тебе воно не має стосуватися. Насправді тебе це стосується постійно. Погані дороги під домом, відсутність хорошої медицини, освіти. Наше завдання – якщо не поборотися, то хоча б створити майданчик для широкого діалогу.

Не плануєте з цим проектом поїхати по містах країни або зробити там аналоги?

- Це залежить від планів Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні. Є обговорення, але немає чіткого плану. Проект відкриється у Києві, маємо його тут протестувати, подивитися, наскільки він буде успішним, а зразу після того будемо приймати рішення про його подорожі Україною чи іншими країнами.

1 червня у Національному ботанічному саду імені Гришка відкриється інтерактивний "Парк корупції". Автори хочуть показати, що таке корупція та розказати як із нею боротись.

Зараз ви читаєте новину «У "Парку корупції" можна спробувати себе в ролі детектива НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі