середа, 02 жовтня 2024 19:49

В Україні займуться пошуком та ексгумацією жертв Волині

В Україні займуться пошуком та ексгумацією жертв Волині
В Україні займуться пошуком та ексгумацією жертв Волині. Фото: vidomosti-ua.com

Український інститут національної пам'яті збирається почати роботи з пошуку та ексгумації останків поляків у Рівненській області у 2025 році, у відповідь на запити громадян Польщі.

В інституті повідомили, що отримали звернення у вересні, за результатами якого мають намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану роботи та заходів на 2025 рік, йдеться в заяві УІНП.

Українська сторона й далі відкрита до взаємодії з польськими інституціями стосовно пошуку, збереження і догляду за місцями памʼяті українців у Польщі та поляків в Україні, заявив Голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Польщі підтримав примирення з Україною у Волинській трагедії

"Проте з огляду на те, що офіційні міжінституційні механізми щодо розв'язання проблемних питань з польською стороною в питаннях відновлення та збереження місць пам'яті вже тривалий час не діють. УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі", - наголосив він.

В разі отримання від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку УІНП буде старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію, додав він.

"Першим розділом переговорів щодо вступу України до ЄС буде верховенство права та правосуддя. У рамках цього, безумовно, обговорюватиметься питання щодо здійснення ексгумацій. Якщо цей розділ не буде закрито, то Україна не просунеться в наступних розділах".

Бартошевський додав, що можливість проведення ексгумацій польських жертв і їх гідного поховання "абсолютно очевидна у нашій культурі".

Зараз ви читаєте новину «В Україні займуться пошуком та ексгумацією жертв Волині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі