пʼятниця, 30 червня 2023 14:23

Спецтема: Війна Росії проти України

У Німеччині зміняться правила виплат для біженців: що треба знати

У Німеччині зміняться правила виплат для біженців: що треба знати
Jobcenter може скасувати виплати, якщо не буде мати до вас доступу. Фото: Pexels

З 1 липня у Німеччині центри зайнятості змінять допомогу для українців.

Для отримання виплат потрібно буде постійно проживати за місцем прописки. З необов'язкової причини можна бути відсутнім не більше 21 дня на рік, в інших випадках потрібен дозвіл, повідомляє uahelp.wiki.

Місце проживання має бути у "ближній зоні" центру зайнятості (Jobcenter). На сайті buerger-geld.org повідомляють, що людина має перебувати в межах 2,5 год їзди в один бік (раніше стільки часу відводилося на дорогу в обидва боки).

Одержувач допомоги повинен своєчасно відреагувати на повідомлення та запити центру зайнятості у робочі дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку допомогу українські біженці можуть отримати за кордоном: список країн та послуги

Для недоступності має бути важлива та узгоджена мінімум за п'ять днів з центром зайнятості причина:

медичні терміни (запис приймання);

церковна подія;

важлива громадська подія;

самостійний пошук роботи;

добровільна робота без суттєвого порушення інтеграції.

Можна не перебувати поблизу місця прописки у суботу, неділю та у святкові вихідні дні.

Якщо центр зайнятості не може отримати доступ до людини, або вона відсутня без узгодження, допомогу скасують. Втрачається право на оплату стандартної ставки або оплату витрат на проживання, медичне страхування. Виплати анулюються саме за дні, в які можна довести відсутність людини.

"Вас ніхто не викликатиме в Jobcenter у суботу, а доступність для Jobcenter – це можливість відповісти "в розумні терміни" на дзвінки, повідомлення, листи і прийти на зустріч, якщо така буде запланована вашим бератором", – пояснили у німецько-українській асоціації Ukrainian Future.

Закон гарантує два вихідні дні на тиждень та у святкові дні.

"Jobcenter не є органом контролю над українцями. Він відповідає за мінімальне соціальне забезпечення та займається інтеграцією в робочий ринок Німеччини. Звичайно, є певні правила та обмеження, що стосуються всіх без винятку – зокрема, й німців", – додали у повідомленні.

Ви не надурите систему, якщо виїдете за кордон без повідомлення і без позначки в паспорті.

"Ви повинні розуміти, що запит від прикордонної поліції до єдиної системи контролю кордонів ЄС виконується за п'ять хвилин і вся інформація, за потреби, стане відома", – зазначають у Ukrainian Future.

Українці з 1 червня 2022 року отримали фактично ті самі соціальні права, що й німці. Усі можливі зміни матимуть вплив не лише на українців, а й на німців, які стоять на обліку.

Українці, які внаслідок повномасштабної війни, переїхали за кордон, зокрема в країни Євросоюзу, повинні знати місцеві правила оподаткування доходів.

Юридична фірма Sayenko Kharenko разом із компанією Andersеn Global підготували комплексний огляд підходів до оподаткування у країнах, які зараз приймають значну кількість українців.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині зміняться правила виплат для біженців: що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі