неділя, 30 січня 2011 16:58

У Єгипті відпочиває 6 тис українців - МЗС

У Єгипті відпочиває 6 тис українців - МЗС

У Єгипті зараз відпочивають близько шести тисяч громадян України.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив прес-секретар зовнішньополітичного відомства України Олександр Дікусаров.

Дікусаров зазначив, що ніхто з відпочиваючих українців не заявив про намір дострокового повернення до України.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України рекомендує українцям утриматися від поїздок до Єгипту. Декілька держав вирішили евакуювати своїх громадян з Єгипту, де продовжуються масові антиурядові демонстрації.

Влада Єгипту вводить війська в популярний курорт Шарм-Ель-Шейх, повідомив телеканал Al-Jazeera. Масова демонстрація проходить у Каїрі. Військові наразі не втручаються. З міста евакуюють співробітників закордонних дипмісій.

"Al-Jazeera стало відомо, що єгипетські військові рушили в популярний курорт Шарм-Ель-Шейх",- говориться в повідомленні телеканала, показаному біжучим рядком.

У місті наразі зберігається нормальна ситуація, однак туристи скаржаться на відсутність до них уваги з боку обслуговуючого персоналу.

У повітрі над Каїром у неділю з'явилися винищувачі ВПС Єгипту й військові вертольоти, у центр міста підтягнуті додаткові армійські сили й військова техніка.

Влада вимагає від демонстрантів розійтися й припинити безлади.

Посольства іноземних держав одне за іншим евакуюють своїх громадян.

Туреччина в екстреному порядку направила два літаки, Саудівська Аравія підготувала вісім лайнерів. Родини ізраїльських дипломатів були відправлені ще напередодні, а 31 січня до евакуації приступає Німеччина.

Про аналогічні міри оголосило посольство США, Азербайджану й інші дипломатичні місії, які складають списки на евакуацію.

Масова акція протесту опозиції в центрі Каїра в Єгипті зібрала в неділю кілька десятків тисяч людей, які, як і раніше, вимагають відставки президента країни Хосні Мубарака.

На площі Тахрир у центрі Каїра знову, як і в попередні дні, зібралися десятки тисяч демонстрантів, що несуть транспаранти й національні прапори.

Вони вимагають відставки президента, проведення вільних і демократичних виборів.

"Мубарак, іди!", - скандує юрба. Військові, які перебувають тут же, спостерігають за тим, що відбувається, й не втручаються в хід мітингу. Маніфестанти закликають армію стати на сторону народу.

Президент Єгипту Хосні Мубарак відвідав сьогодні штаб- квартиру армії й зустрівся з вищим армійським керівництвом. Національне телебачення показало кадри зустрічі Мубарака й новопризначеного віце-президента Омара Сулеймана з міністром оборони Мухаммедом Хусейном Тантауі, начальником генштабу Самі аль-Ананом та іншими високопоставленими військовими.

На вулицях Каїру, як і раніше, немає поліції. Регулюванням автомобільного руху займаються добровольці із числа громадян, які раніше взяли на себе організацію народних комітетів із протидії мародерам.

Як раніше повідомив телеканал " Аль-Джазіра", з в'язниці біля Каїра, скориставшись відсутністю охорони, сьогодні втекли в'язні, у тому числі, 34 активіста забороненого опозиційного руху "Брати-Мусульмани".

Єгипетський супутник Nilesat припинив ретрансляцію сигналу "Аль-Джазіри". Міністерство інформації Єгипту розпорядилося позбавити журналістів телеканалу акредитації й заборонити їм працювати в країні.

За останнім даними, які наводить канал "Аль-Джазіра", за п'ять днів безладів у Єгипті загинули 150 осіб, ще чотири тисячі одержали поранення.

ИТАР-ТАСС, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті відпочиває 6 тис українців - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі