пʼятниця, 14 жовтня 2022 20:38

Спецтема: Війна Росії проти України

У Червоному Хресті готові їхати в Оленівку, але є перепона

У Червоному Хресті готові їхати в Оленівку, але є перепона
Червоний Хрест не може силою прориватися у місця утримання полонених. Фото: eastnews.ua

Міжнародний Комітет Червоного Хреста готовий відправити своїх представників у колонію в окупованій Оленівці Донецької області.

Але вони не можуть силою прорватися туди, йдеться у заяві на сайті МКЧХ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський звернувся з критичною заявою до Червоного Хреста

Червоний Хрест розділив розчарування з приводу відсутності доступу до військовополонених.

"З лютого ми працюємо над тим, щоб отримати доступ для перевірки умов і поводження з військовополоненими та інформувати родини про їхніх близьких. Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі, яких ми не змогли побачити", – йдеться у документі.

Відповідно до Третьої Женевської конвенції, сторони міжнародного збройного конфлікту зобов'язані надати МКЧХ негайний доступ до всіх військовополонених.

"Наші групи на місцях готові — і були готові місяцями — відвідати Оленівську колонію та будь-яке інше місце утримання військовополонених. Однак, окрім надання доступу на високих рівнях влади, це вимагає практичних домовленостей для реалізації на місцях. Ми не можемо силою отримати доступ до місця ув'язнення чи інтернування, якщо не отримали дозвіл", – пояснили в заяві.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованій Донеччині. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб.

Внаслідок вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українські воїни, щонайменше 130 зазнали поранень. Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ.

Всю провину за теракт Росія намагалася перекласти на Україну. Однак висновки міжнародних експертів свідчать, що причиною або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала Росія.

Зараз ви читаєте новину «У Червоному Хресті готові їхати в Оленівку, але є перепона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі