четвер, 22 липня 2010 18:00

У Британії знайшли "брата" Стоунхенджа

У Британії знайшли "брата" Стоунхенджа

Команда археологів з Великої Британії та Австрії знайшла за 900 метрів від знаменитого Стоунхенджу сліди другої схожої споруди, створеної приблизно в той же період, повідомила в четвер прес-служба університету Бірмінгему.

Знайдений об'єкт відноситься до типу хенджей: він є круглим майданчиком, оточеним земляним валом, в якому зроблені два входи, з північно-східного і південно-західного боку. На майданчику збереглося коло з поглиблень діаметром до одного метра, в яких, на думку учених, швидше за все, були закріплені дерев'яні стовпи.

"Це дивовижна знахідка. Вона повністю змінить наші уявлення про ландшафт навколо Стоунхенджу. Всі вважали, що до закінчення будівництва Стоунхендж став видатним пам'ятником, що стоїть в повній самоті. Це абсолютно нове відкриття, яке дуже важливе для розуміння (значення) самого Стоунхенджу та території навколо нього", - сказав керівник дослідження професор Вінс Геффні, якого цитує прес-служба.

Це ритуальна споруда, ймовірно, відноситься до періоду пізнього неоліту (близько 3,5 тисяч років до нашої ери) і, як відзначають учені, орієнтована по сторонах світу аналогічно Стоунхенджу. За словами Гафні, це, можливо, найзначніша знахідка на даній території за останні 50 років.

Новий хендж виявлений в рамках трирічного проекту з вивчення території навколо Стоунхенджу: міжнародна група учених складе докладну історичну карту 14 квадратних кілометрів ландшафту рівнини Солсбері, де знаходиться знаменита споруда, за допомогою найсучасніших технологій.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли "брата" Стоунхенджа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі