понеділок, 22 вересня 2008 11:01

Стоунхендж "омолодили" на 300 років

Археологи Тімоті Дарвілл і Джеф Уейнрайт за підсумками перших за більш ніж сорок років розкопок усередині Стоунхенджа прийшли до висновку, що цей мегалітичний комплекс приблизно з"явився на 300 років пізніше, ніж передбачалося. Як повідомляє ВВС News, радіовуглецевий аналіз органічних матеріалів, що взяті із землі усередині кам"яного кільця, показав, що перші мегаліти були встановлені на цьому місці не раніше 2400 і не пізніше за 2200 рік до нашої ери. Раніше загальноприйнятим датуванням був 2600 рік до нашої ери.

Дарвілл і Уейнрайт, крім того, запропонували свою версію того, які були функції Стоунхенджа. Вони звернули увагу на обширність могильника поблизу комплексу, а також на те, що приблизно половина з похованих там людей, судячи по аналізу зубів, не були місцевими жителями. Виходячи з цього, вони припустили, що люди приходили до Стоунхенджу зі всіх кінців країни, вірячи, що сині камені допоможуть їм зцілитися.

Дарвілл і Уейнрайт назвали Стоунхендж "неолітичним Лурдесом" (по аналогії з французьким містечком Лурдес, яке стало місцем паломництва католиків зі всього світу після того, як там, за переказами, Богоматір з"явилася дівчинці-пастушці в 1858 році), а також "реанімацією" для всієї південної Англії в пізньому кам"яному столітті.

Саме Дарвілл і Уейнрайт в 2005 році з"ясували, звідки узялися на Солсберійському лузі сині мегаліти, які складають внутрішнє кільце Стоунхенджа. Вони виявили на південному заході Уельсу стародавню каменеломню в скелі Карн Менін (плоскогір"я Преселі), звідки камені були привезені до Стоунхенджу. Археологи переконані, що стародавні жителі Англії не почали б тягнути величезні камені за майже 250 кілометрів, якби не були упевнені в їх чудотворній силі.

Відзначимо, що в травні 2008 року археологи Майк Паркер Пірсон і Ендрю Чемберлен, провівши радіовуглецевий аналіз людських останків, знайдених в 1950-х роках усередині Стоунхенджа, прийшли до висновку, що ховати на території комплексу почали раніше 3000 року до нашої ери, і припустили, що Стоунхендж - це місце поховання стародавніх вождів, символ миру мертвих.

Зараз ви читаєте новину «Стоунхендж "омолодили" на 300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі