пʼятниця, 19 червня 2009 11:32

Тимошенко згодна на півкілограмовий огірок не коротший 30 см

Тимошенко згодна на півкілограмовий огірок не коротший 30 см
Під час візиту прем"єр-міністра Юлії Тимошенко до Люксембургу, окрім переговорів про кредити на газ, був підписаний вельми важливий українсько-європейський документ - "дорожня карта до договору про асоціацію з ЄС". Це проект договору, який, можливо, буде підписаний вже в грудні 2009 року (хоча його можуть і відкласти, щоб дочекатися обрання нового президента).

Найцікавіше для України те, що цей договір, як передбачається, міститиме також договір про зону вільної торгівлі між нашою країною та ЄС. Це, ймовірно, відкриває дорогу для безмитного продажу (в основному) українських товарів на величезний європейський ринок. Проте не все котові масниця. Документ також вводить і вельми жорсткі вимоги до стандартів виробництва товарів, які деякі з них можуть не витримати. Наприклад, згідно правилам, що діють в ЄС, тепличний огірок вагою 500 г повинен бути не коротшим за 30 см, від 250 до 500 г - не коротшим 25 см, а всі ягоди в кетязі винограду повинні бути однаково розвинені. Так само педантично розписані вимоги до помідорів, яблук (аж до переліку сортів) та іншої харчової продукції. Ті ж стандарти будуть обов"язкові і для внутрішнього ринку України. Ймовірно, це все навряд чи сподобається нашим аграріям і харчовикам, які заявлять про те, що вбивають вітчизняного виробника на догоду європейським конкурентам.

Ще що важливе: для підписання договору про вільну торгівлю потрібно ввести стандарти екологічного контролю, в ЄС вважають, що якщо держава не примушує до створення очисних споруд і контролю викидів в атмосферу, це є прихованою формою держдотації підприємств і веде до нечесної конкуренції.

За словами керівника київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, підписавши остаточний договір про асоціацію, Україна повинна буде припинити відстріл бродячих собак, диких вовків, і почати створювати заповідники, які за стандартами ЄС повинні займати не менше 15% території (зараз 6%), пише Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко згодна на півкілограмовий огірок не коротший 30 см». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі