четвер, 14 травня 2015 01:15

Терористи провокують українських військових, щоб звинуватити їх у недотриманні Мінських угод - штаб АТО

Терористи провокують українських військових, щоб звинуватити їх у недотриманні Мінських угод - штаб АТО
Фото: ukraineunderattack.org

Терористи щодня обстрілюють українські позиції, аби максимально спровокувати сили АТО на протидію та звинуватити українських військовослужбовців у нехтуванні положень Мінських угод. Про це повідомив заступник керівника АТО полковник Сергій Галушко, передає прес-центр АТО.

За його словами лише за минулу добу обліковано 60 випадків порушення режиму припинення вогню з боку так званих "ДНР" та "ЛНР". З них 19 випадків пов'язані із застосуванням артилерії, 5 — із застосуванням "відведеного" озброєння.

"Щодня спостерігається десятки обстрілів українських позицій. Зокрема, на Луганщині це населені пункти Щастя, Кримське, Станиця Луганська, Сизе, Жолобок. У Донецькому напрямку це Піски, Авдіївка, Опитне, шахта Дутовка. У Маріупольському — Широкине. Така динаміка свідчить про те, що окупаційні угрупування намагаються вимотати наших військовослужбовців, максимально спровокувати сили АТО на протидію аби потім звинуватити українських військовослужбовців у нехтуванні положень Мінських угод", - цитує прес-центр слова Галушка.

Також полковник Сергій Галушко проінформував про кількість угрупувань противника, що знаходиться на непідконтрольній Україні території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДо та ОРЛо).

"Безпосередньо на території України зафіксовано наявність угруповання російських військ у складі понад 8 тисяч осіб, які мають на озброєнні 520 одиниць бронетанкової техніки, 149 одиниць артилерійських гармат, 190 танків, 89 одиниць реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), 8 одиниць тактичних вогневих систем "Буратіно", 66 засобів ППО та 4-ри "Точки-У". Це не рахуючи незаконних збройних формувань, так званих ДНР та ЛНР, які нараховують близько 33 тисяч осіб, понад 500 танків, понад 860 бойових броньованих машин, 657 одиниць ствольної артилерії", - зазначив Галушко.

Щодо диверсійних груп з боку НЗФ, полковник акцентував увагу на тому, що вони все частіше продовжують або роблять спроби проникнути на українську територію. Щоправда їх оперативно виявляють та призупиняють подальшу дестабілізуючу в регіону діяльність. До прикладу черговим доказом російської присутності на Донбасі стала подія від 5 травня цього року: неподалік населеного пункту по Дебальцевському напрямку сталось бойове зіткнення військовослужбовців Збройних Сил України з бойовиками. В результаті, на місці зіткнення представниками Генеральної прокуратури України було вилучено предмети, зразки озброєння — малогабаритний реактивний піхотний вогнемет "МРО-А", це легша та менш потужна альтернатива "Шмелю". Такий вид зброї використовується лише збройними силами Російської Федерації, на озброєнні у військах РХБЗ СВ РФ з лютого 2003 року. Відповідно до маркування, даний вогнемет було виготовлено у 2008 році.

За словами офіцера, українські підрозділи мало не після кожного такого зіткнення отримують трофеї виготовлені російським оборонпромом — це стрілецьке озброєння, специфічне обладнання тощо. Наведені факти яскраво свідчать про російський слід в ескалації збройного конфлікту на Сході України.

Зараз ви читаєте новину «Терористи провокують українських військових, щоб звинуватити їх у недотриманні Мінських угод - штаб АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі