субота, 22 серпня 2020 18:05

"Такі мають жити вічно" - у Києві попрощалися з Борисом Патоном
8

Сьогодні в Києві попрощалися з науковцем, інженером, винахідником, президентом Національної академії наук України Борисом Патоном. Його серце зупинилося 19 серпня на 102-ому році життя.

Церемонія прощання проходить у клубі Кабінету Міністрів. Перед входом стоїть катафалк. Чоловіки в чорних костюмах заносять траурні вінки всередину.

Близько сотні людей зібралися біля будівлі. Майже кожен тримає в руках букет з червоних троянд. Усі в масках. Вітаються кулаками.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Рідні, друзі, колеги, політики та багато інших вшанували пам'ять Борису Патону.
Рідні, друзі, колеги, політики та багато інших вшанували пам'ять Борису Патону.

"Ми з тобою - люди Патона. Скільки років я з ним працював, ні разу не нахамив мені. Так, іноді сперечалися, але він ніколи не ображався", — перешіптуються між собою колеги Бориса Євгеновича.

У залі вже сидить онука Ольга разом з чоловіком. Приїжджає президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою та керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком. Заносять квіти.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Близько 500 людей прийшли віддати шану Борису Патону.
Близько 500 людей прийшли віддати шану Борису Патону.

"Борис Євгенович став легендою України. Людина, масштаб якої важко описати. Радий, що мені випав шанс познайомитися з Борисом Євгеновичем. Вічна йому пам'ять та щирі співчуття рідним і близьким", — каже глава держави.

Володимир та Олена Зеленські кладуть квіти біля труни. Після спілкування з родиною виходять з будівлі. Через декілька хвилин прибуває на місце перший президент України Леонід Кравчук.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Попрощатися з видатним вченим приїхав Леонід Кравчук.
Попрощатися з видатним вченим приїхав Леонід Кравчук.

"Борис Євгенович любив грати в шахи, в "підкидного". Він ніколи не підвищував голос. Маючи колосальні повноваження та авторитет, він завжди спілкувався спокійним і виваженим голосом. Говорив продуманими реченнями", — згадує Леонід Макарович.

Кравчук висловлює співчуття родичам і від'їжджає.

Всередину починають пускати людей невеликими групами. Біля входу перевіряють температуру. Охочі попрощатися з Борисом Патоном вишикувалися в довгу чергу.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Охочі попрощатися вишикувалися в довгу чергу.
Охочі попрощатися вишикувалися в довгу чергу.

"Для таких людей мало жити 100 років. Такі, як Борис Євгенович, мають жити вічно", — каже учень Патона - Максим Мельничук.

Труна стоїть у центрі зали. На оксамитових подушках викладені нагороди Бориса Патона. На столі поруч - портрет покійного, перев'язаний чорною стрічкою.

"Кроме того, что Борис Евгеньевич был выдающимся ученым, он отличался глубокой человечностью, что далеко не часто встречается в людях. Он был внимательным, обязательным. Никогда ничего не забывал. Мы прощаемся с великим человеком", — розповідає академік НАН України Володимир Горбулін.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Колеги Бориса Євгеновича прийшли попрощатися.
Колеги Бориса Євгеновича прийшли попрощатися.

До мікрофону підходить прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Більшість свого життя він поклав на служіння науці та людям. Пам'ять про Бориса Євгеновича залишиться в наукових працях, серцях поколінь на багато століть. Дякую йому", - каже прем'єр-міністр.

Сотні людей продовжують підходити, щоб вшанувати пам'ять вченого. Серед них — мер Києва Віталій Кличко, голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, патріарх Філарет.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Борис Патон - легендарний президент Національної академії наук України.
Борис Патон - легендарний президент Національної академії наук України.

"Борис Євгенович багато зробив для розвитку металургії. Він був мозком і серцем Національної академії наук України. Став легендою української та світової наук", — говорить заступник директора Інституту електрозварювання ім. Євгена Патона Леонід Лобанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мрію, щоб наука і вчені були шанованими в нашій країні" - найяскравіші цитати вченого Бориса Патона

Церемонія прощання тривала більше 2 год. Бориса Патона поховали у Києві на Байковому кладовищі. Там покояться його рідні: батько Євген Оскарович, мати Наталія Вікторівна та донька Євгенія.

19 серпня помер легендарний науковець, президент Національної академії наук України Борис Патон. Пішов із життя у 101 рік. Останні тижні провів у лікарні через проблеми із серцем.

Зараз ви читаєте новину «"Такі мають жити вічно" - у Києві попрощалися з Борисом Патоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі