четвер, 15 липня 2021 05:00

Таємна річ Богородиці роками рятувала міста від ворогів

Таємна річ Богородиці роками рятувала міста від ворогів
Сьогодні відзначають Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні. Фото: pixabay.com

15 липня в православній церкві відзначають Покладання чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні.

Подія окутана багатьма легендами та переказами. Gazeta.ua пропонує дізнатися одну із них.

У роки правління візантійського імператора Льва Великого, Македонянина (457-474), брати Гальба і Кандид, наближені до царя, вирушили з Константинополя до Святої Землі, щоб помолитися Богові. Вони зупинилася на нічліг у невеличкому селищі біля Назарету, в будинку старої єврейки. В домі їх увагу привернули запалені свічки і фіміам. На питання, що за святиня знаходиться в будинку, благочестива жінка довго не хотіла відповідати, але після невідступних прохань зізналася, що зберігає ризу Богородиці. Вона має чудо зцілення. Пресвята Діва перед Успінням подарувала одну зі Своїх риз дівчині з цього роду, заповівши передати її жінкам від покоління до покоління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 14 липня: сьогодні поминають безкорисливих лікарів

Дорогоцінний ковчег зі священною ризою, перевезли до Константинополя. Святий Геннадій, Патріарх Царгородський і імператор Лев збудували для неї новий храм у Влахерні.

Не раз при навалах ворогів Господь, за заступництвом Пресвятої Богородиці, рятував місто, якому Вона дарувала Свою священну ризу. Так було під час облоги Константинополя аварами в 626, персами - в 677, арабами - у 717 роках.

Сьогодні, 15 липня, іменини відзначають власники лише одного імені Арсеній. Воно має давньогрецьке походження. Означає "мужній", "зрілий". В Українській мові є інша форма імені, менш популярна - Арсентій. Жіноча форма - Арсенія.

Покровитилем Арсеніїв вважають преподобного Арсенія Комельского, виходця із знатної сім'ї, який відмовився від багатства і присвятив себе богослужінню. Жив в обителі Святої Трійці, вів праведне життя, надалі його вибрали ігуменом монастиря. Але йому ця почесть не сподобалася, чоловік усамітнився в келії в Шилегонському лісі.

Зараз ви читаєте новину «Таємна річ Богородиці роками рятувала міста від ворогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі