пʼятниця, 03 квітня 2009 14:21

Шведи довели, що серце регенерується

  Йонас Фрісен
Йонас Фрісен
Ученим вдалося довести, що організм людини здатний самостійно регенерувати клітки серцевого м"яза.

Шведські медики з Каролінського університету в Стокгольмі стверджують, що наш організм щорічно здатний відтворювати приблизно 1% від загального об"єму кліток серця. У 4-річному дослідженні під керівництвом Йонаса Фрісена та його колег із Стокгольма було доведено, що наше серце використовує механізми регенерації.

Фрісен говорить, що нові клітки народжуються досить поволі, але народжуються. В організмі здорової людини цей процес йде зі швидкістю 1% в рік, після 75 років швидкість знижується до 0,5% в рік. Таким чином, говорять дослідники, наше серце впродовж всього життя оновлюється приблизно наполовину.

В тому випадку, якщо даний процес вдалося б прискорити, ми б позбавилися в майбутньому від різних серцевих хвороб, скажімо, інфарктів. Істотно знизилася б потреба в трансплантації серця.

Звіт було опубліковано в журналі Science. Шведські медики дослідили 50 добровольців, які брали участь в проектуванні ядерної зброї часів Холодної війни. В організмі кожного з них повинен був знаходитися спеціальний радіоактивний ізотоп вуглецю. Він і був виявлений і використаний як біологічний маркер.

Сучасна наука стверджує, що клітки серця є не зовсім звичайним біологічним матеріалом, оскільки вони припиняють своє ділення і зростання ще в дитинстві. Проте медики також знають про наявність так званих мастер-клітин, або стволових клітин, які можуть перетворюватися в клітки серця. Але до сьогодні в більшості випадків на серці так і залишаються рубці, які не загоюються ніколи, повідомляє Reuters

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Шведи довели, що серце регенерується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі