понеділок, 17 липня 2023 15:35

Суддю Тандира, який насмерть збив нацгвардійця на блокпосту, залишили під вартою

Суддю Тандира, який насмерть збив нацгвардійця на блокпосту, залишили під вартою
Печерський районний суд Києва 17 липня розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу судді Олексію Тандиру. Фото: колаж РБК-Україна

Печерський районний суд Києва 17 липня розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу судді Олексію Тандиру.

Його підозрюють у тому, що в ніч на 26 травня він нібито з порушенням швидкості і ймовірно напідпитку збив на смерть нацгвардійця на столичному блокпосту. За рішенням суду, Тандир перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року, повідомляє "Суспільне".

Засідання почалося з клопотань самого Тандира.

"Грубо порушується принцип презумпції невинуватості. ДБР, ЗМІ, окремі активісти оголошують і стверджують певні невстановлені факти. Це стосується, наприклад, алкогольної експертизи", – заявив підозрюваний.

Відтак Тандир звернувся до суду з проханням заборонити ДБР порушувати презумпцію невинуватості. Також він просив суд дізнатися, чому через два місяці після відбору досі немає результатів алкогольної експертизи.

"Ми вважаємо це порушенням. Зверталися скрізь, проте, на жаль, жодної відповіді не отримали", – сказав адвокат Тандира Олег Юрченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя Тандир, який насмерть збив нацгвардійця, був п'яним: результати експертизи

За словами прокурора Михайла Доманського, потрібно більше часу, аби уникнути неточностей.

"Втім велася відеофіксація на нагрудну камеру. Видно повністю спілкування. Перші пояснення підозрюваного. Тобто весь комплекс доказів вказує на наявність сп'яніння у підозрюваного", – додав прокурор.

Як зазначається, адвокатка судді Тандира Ірина Бовнегра заявила про "безліч порушень" на блокпосту та додала, що нацгвардійці нібито, порушуючи правила, вийшли на дорогу раніше. Адвокат Юрченко поскаржився на те, що сторону захисту не долучають до слідчих дій.

Сам Тандир назвав ризики обвинувачення необґрунтованими, попросив змінити запобіжний захід на домашній арешт.

У підсумку представникам потерпілої сторони в їх участі в суді відмовили.

За рішенням Печерського райсуду, запобіжний захід судді Тандиру продовжили не на 2 місяці, а до 26 серпня 2023 року, оскільки 26 серпня завершується термін досудового розслідування справи про ДТП на блокпосту.

Голову Макарівського районного суду Олексія Тандира, який збив на смерть нацгвардійця Вадима Бондаренка, залишили під вартою.

Київський апеляційний суд не змінив запобіжний захід без можливості внесення застави до 21 липня.

Сам Тандир заявив, що не був п'яний у момент аварії. Його адвокат просила про цілодобовий домашній арешт.

Зараз ви читаєте новину «Суддю Тандира, який насмерть збив нацгвардійця на блокпосту, залишили під вартою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі