четвер, 07 лютого 2013 17:43

Штурм КМДА: двері мерії виламали під вигуки "Слава Україні! Героям Слава!"
23

Фото: Фото: Андрій Шматов

Близько 300 активістів громадських організацій "Захистимо старий Київ", "Наступ", ВО "Свобода", партії "Батьківщина та "Удару" пікетували будівлю Київради. Там о 10.00 депутати мали затверджувати столичний бюджет та програму соціально-економічного розвитку. Зі слів опозиційних депутатів, передбачалося значне скорочення муніципальних надбавок до зарплат бюджетникам.

О 9.00 пікетувальники розгортають агітки та прапори. Голова громадської організації "Наступ" Руслан Секела виставляє 3-літрове відро, наповнене відходами з мулових полів Бортницької станції аерації, що знаходиться біля Києва.

"Ми принесли депутатам трішки відходів, щоб вони виділили кошти на капітальний ремонт Бортницької станції аерації. Щоб її повністю зробити, треба півмільярда гривень. Востаннє її реконструювали 60 років тому", - зауважує активіст.

Витягає шість малих кульків з багнюкою, змішаною з фекаліями, й кладе їх поруч із відром:  "А ці маленькі подаруємо депутатам та чиновникам мерії".

Зі слів Руслана Секели, мешканці Дарницького району вже задихаються від того смороду, який тхне зі станції.

"Коли випадає сніг чи дощ, весь Київ стає на межі техногенної катастрофи. Але це замовчується. Якісь кошти звісно виділяють, але вони йдуть в нікуди. Їх дуже легко списати. А коли стає зовсім критична ситуація, починають говорити про додаткові кошти. Місяць тому навіть МНС-ників задіювали. З усіх працівників взяли підписку про нерозголошення. Бояться. Хоча коли сформували бюджет на 2013 рік, це питання загубили", - каже Секела.

Показує рукою своїм активістам, щоб відійшли від пікетувальників-пенсіонерів з Радикальної партії Олега Ляшка. Вони протестують за право вільно проводити мітинги та зібрання.

О 9.20 активісти Ігор Луценко з громадської організації "Збережи старий Київ" та журналіст Єгор Соболєв підходять до турнікетів на прохідній. Але їх не пропускають.

"Ми хочемо зупинити дерибан столичної землі та публічно розглядати бюджет, щоб показники основного фінансового документа столиці були відкриті для всіх мешканців", - каже Ігор Луценко.

"Контролюйте вхід, зараз ітиме "Свобода", - чути з рації одного з охоронців. На вхідні двері навішують замок. З боку вулиці активісти ВК "Наступ" вішають на ручку дверей пакети з відходами мулових полів Бортницької станції аерації. Кілька активістів з синьо-жовтими прапорами намагаються проламати двері через чорний вхід з боку автопарку мерії. Їх блокують працівники служби безпеки КМДА.

"Дайте мне пройти! Мне кондитерку розгружать надо, а вы тут стали! Терористы какие-то. С семи часов утра тут на работе, а не как вы", - свариться жінка в блакитній формі кондитера.

В цей час біля парадного входу Луценко та Соболєв перескакують через турнікети. Охоронці накидаються на них ззаду, починається бійка.

"Ти скотина, тобі платять гроші, щоб ти мені руки заламував! - вигукує Єгор Соболєв, відбиваючись від одного з них. Їм та ще близько 25 активістам, опозиційним депутатам Київради та Верховної Ради вдається пробратися на 4 поверх, але й там двері блокує охорона.

"Слава Україні! Героям Слава!" - скандують активісти і зламують перші двері. Попереду "ударівці" в червоних футболках з написом "Голосуй самостійно" та "Батьківщини".

Показують посвідчення охороні через скло у других дверях. Просять впустити.

"Може давайте впустимо? Вони зараз і ці двері виламають. Дамо їм зразу в морду", - пропонує молодий охоронець старшому з вусами. Двері тримає четверо охоронців.

"Ага, даси. Він тобі як наваляє. В нього нєпрікосновєнность, а ти в тюрмі сидітимеш. Держи", - радить старший.

В цей час Галина Герега просить депутатів зайняти свої місця. В залі реєструється 87 зі 120. Немає жодного представника від опозиції, але цієї кількості достатньо, щоб проводити засідання.

"В такому режимі ми працювати не можемо, тому я оголошую перенесення засідання на завтра. На сьогоднішній день без фінансування залишаються вчителі, медики, багато комунальних підприємств не працює. Місто свій розвиток фактично зупинило. Але й так працювати ми не можемо", - каже Герега. Закликає втрутитись міліцію та додає, що подасть відповідну заяву у прокуратуру.

О 10.15 відкрили запасні двері, депутатів випускають по-одному.

"Не переживайте колеги, спасемся все", - жартує Максим Саврасов з депутатської фракції "Ініціатива".

О 10.30 активісти прориваються на перший поверх та займають колонну залу КМДА.

"Свободівці" Ігор Мірошниченко та Андрій Іллєнко заходять в кабінет голови КМДА Олександра Попова для проведення переговорів про відкритість роботи Київради та загалом дій міської влади Києва.

В цей час активісти, які стояли надворі, розходяться. Біля центрального входу лежить купа автомобільних шин на знак протесту проти стану київських доріг.

 

Зараз ви читаєте новину «Штурм КМДА: двері мерії виламали під вигуки "Слава Україні! Героям Слава!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі