пʼятниця, 09 липня 2010 13:39

США вислали в Москву 10 російських шпигунів

США вислали в Москву 10 російських шпигунів

Громадяни Росії, заарештовані в США за звинуваченням у шпигунстві, були депортовані на батьківщину в четвер увечері (у п'ятницю вранці за київським часом). Автобус з російськими громадянами вирушив в аеропорт імені Джона Кеннеді відразу після того, як закінчилося судове засідання, на якому вони визнали себе винними в роботі на уряд РФ.

Звинувачення у змові з метою відмивання грошей були зняті з усіх російських агентів. Адвокати звинувачених підтвердили, що представники Росії відвідували підзахисних у в'язниці і домовилися з ними про угоду до того, як ті визнали свою вину. Суддя засудила їх до терміну, який всі десятеро вже провели в попередньому ув'язненні в тюрмах США.

Коли звинувачених попросили описати, в чому саме полягає їхній злочин, - всі вони повторили завчене формулювання про те, що працювали у США як агенти іноземного уряду, ніяк не зареєструвавши свою діяльність.

Анна Чепман також розповіла, що зв'язувалася з російським представником за допомогою бездротової мережі та комп'ютера. На запитання судді, чи усвідомлювала вона злочинність своїх дій, Чепман відповіла: "Так, Ваша честь".

Майно російських агентів, у тому числі автомобілі та гроші, виявлені слідством, переходить у власність США.

У суді було оголошено, що Росія і США досягли домовленості, в рамках якої 10 осіб, звинувачених у зв'язках з Москвою будуть звільнені в обмін на свободу для чотирьох осіб, які утримуються у в'язницях Росії.

За інформацією міністерства юстиції США, надану судді Кімбі Вуд, мова йде про трьох осіб, які відбувають терміни за шпигунство на користь США, та ще одну людину, яка відбувала термін за іншими звинуваченнями.

Держдеп повідомив, що США "скористалися можливістю, яка виникла", щоб звільнити чотирьох людей, "які відбувають тривалі терміни ув'язнення в Росії, деякі з яких у поганому фізичному стані".

"Намір знайти швидке і всебічне розв'язання був продиктований інтересами національної безпеки та гуманітарними підставами, - йдеться в офіційній заяві державного департаменту США. - Подальше утримання цих незаконних агентів у США не принесло б значних вигод з точки зору національної безпеки".

BBC

Зараз ви читаєте новину «США вислали в Москву 10 російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі