вівторок, 22 жовтня 2013 02:56

США не стали заперечувати шпигунства за громадянами Франції

США не стали заперечувати шпигунства за громадянами Франції
Фото: AFP
Білий дім 21 жовтня відповів на претензії Франції щодо стеження американського Агентства національної безпеки за французькими громадянами, заявивши, що "всі держави" займаються шпигунством. Про це повідомляє Agence France-Presse.

Як заявила прес-секретар Ради національної безпеки США Кейтлін Хейден, "ми ясно дали зрозуміти, що США збирають дані зовнішньої розвідки так само, як це роблять всі держави".

Держсекретар США Джон Керрі, як пише BBC News, також не став заперечувати факту стеження американських спецслужб за громадянами Франції. За його словами, США готові провести з Францією "двосторонні дискусії", щоб врегулювати проблему. "Нашою метою завжди було дотримання балансу між захистом особистих даних і безпекою громадян", - додав Керрі.

Також скандал з інформацією про стеження прокоментувала представник Держдепартаменту США Марі Харф, яка висловила сподівання на те, що інцидент на зашкодить "тісних робочих зв'язків" США і Франції.

Раніше 21 жовтня МЗС Франції викликало для пояснень посла США. Це сталося після того, як французька газета Le Monde опублікувала інформацію про масштабну стеження Агентства національної безпеки США за французькими громадянами.

У виданні йшлося, зокрема, про те, що АНБ прослуховувало телефонні дзвінки з французьких номерів та відстежувало SMS-повідомлення та електронну переписку громадян Франції.

Публікація Le Monde була заснована на документах, наданих колишнім співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом. В попередніх матеріалах, опублікованих Сноуденом, повідомлялося про стеження спецслужб США за владою інших країн. Так, з'ясувалося, що АНБ зламав електронну пошту тодішнього президента Мексики Феліпе Кальдерона, а також відстежувало листування нинішнього президента країни Енріке Пенья Ньєто. Крім того, стало відомо, що спецслужби США відстежували листування президента Бразилії Ділми Русеф.

Едвард Сноуден в червні 2013 року передав журналістам копії секретних документів ЦРУ і АНБ. У документах, зокрема, містилися дані про масову стеження американських спецслужб за іноземними громадянами на території США і про відстеження листування інтернет-користувачів. В даний час Сноуден знаходиться в Росії, де він у липні отримав тимчасовий притулок.
Зараз ви читаєте новину «США не стали заперечувати шпигунства за громадянами Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі