четвер, 21 грудня 2017 12:31

Шпигун Кремля в Кабміні: все що відомо
6

20 грудня ввечері служба безпеки України затримала заступника керівника протоколу прем'єр-міністра України Станіслава Єжова. Він нібито шпигував на користь РФ. Йому одразу оголосили підозру у вчиненні злочину і відвезли в слідчий ізолятор.

Gazeta.ua зібрала всю інформацію, яку відомо на цей час.

Затримання

Станіслава Єжова затримали біля 19:00 в його кабінеті. Силовики виводили його в наручниках, коли на вулиці до них підійшла знімальна група телеканалу "Прямий". ЗА їхніми словами- випадково опинились там.

Керівник департаменту контрозвідки СБУ генерал Олексій Петров одразу заявив, що вони затримали шпигуна.

"Він працював як справжній шпигун. Однак він – зрадник, він працював досить ініціативно, передавав інформацію, викрадав документи, шукав інформацію серед колег і справно передавав її російським спецслужбам, своїм кураторам, на яких він працював", - каже Петров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співпраця з Кремлем: затримали високопоставленого чиновника Кабміну

За даними СБУ, завербували чиновника якраз під час одного з відряджень за кордон.

"Хочу зазначити, що чиновник мав доступ до досить вузької інсайдерської інформації Кабінету міністрів. Він користувався повагою. В ролі шпигуна працював вкрай ініціативно, навіть викрадав документи і підслуховував новини, вивідував інформацію у своїх колег. Справжня щур в окулярах, - додав Петров.

Реакція Гройсмана

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман знав від СБУ, що його перекладач Станіслав Єжов працює на спецслужби Росії ще за кілька місяців до його затримання. Так стверджує "Українська правда" з посиланням на власні джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явились нові подробиці у справі "крота" в Кабміні

Автор: vk.com/id1393549
  Станіслав Єжов за спиною у Гройсмана перекладає під час візиту у 2016 році віце-президента США Джо Байдена
Станіслав Єжов за спиною у Гройсмана перекладає під час візиту у 2016 році віце-президента США Джо Байдена

Сам прем'єр-міністр у соцмережі Facebook написав тільки суху інформацію про спільну операцію.

"Спільно зі службою Безпеки України виявили в Секретаріаті КМУ чиновника, який тривалий час працював в інтересах ворожої держави. Сьогодні його затримали. Дякую працівникам СБУ за професійність та пильність", - пише Гройсман.

Хто такий Єжов

Станіслав Єжов народився 22 червня 1978 року. 1999-го закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював у посольстві України в США і в Адміністрації президента України. Потім почав співпрацювати з Володимиром Гройсманом. У Кабінеті міністрів з'явився в травні 2016 року, коли перейшов за ним.

"Станіслав Єжов, до речі, вважається одним з найкращих перекладачів-синхроністів в Україні. До Кабміну працював у МЗС. Цілком успішна кар'єра. І людина цілком розумна", - пише у себе на Facebook журналіст-розслідувач Станіслав Речинський.

Станіслав Єжов з родиною на відпочинку
Фото: vk.com/id1393549
Станіслав Єжов під час офіційного відрядження
Станіслав Єжов
Станіслав Єжов під час роботи в США
Станіслав Єжов під час роботи в США

Його дружиною є громадянка Росії Юлія Мірошникова. Кандидат наук в області енергоустановок на основі відновлюваних джерел енергії. Працювала в США, готувала аналітичні доповіді та дослідження для японського інституту прикладної енергетики. Зараз працює в компанії "ДТЕК" Ріната Ахметова. Родина виховує малолітню доньку Марію.

Декларація

Доходи чиновника за 8 місяців роботи з Гройманом - 179 тис. грн. Всього у затриманого задекларованої $70 тис. готівкою і у його дружини 286 тис. рублів - на рахунку в "Сбербанку Росії". Має квартиру в Києві площею 90 м², якою володіє він, його сестра Анастасія і його батько - викладач КНУ ім. Тараса Шевченка.

Покарання

Якщо його вину доведуть за статтею шпигунство, то він може сісти до в'язниці на строк від 12 до 15 років.

Реакція Кремля

У Кремлі заявили, що не мають інформації в зв'язку з повідомленням СБУ про затримання помічника прем'єр-міністра Гройсмана, якого підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами.

Про це сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Новини ми читали, але ніякої інформації ми не маємо в своєму розпорядженні, тобто нічого конкретного не можу сказати", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль прокоментував арешт російського шпигуна в Кабміні

Думки експертів та реакція соцмереж

"Перекладач не є керівництвом країни, не є значимою особою для Кабінету міністрів. З погляду отримання значимої інформації, перекладач, навіть Володимира Гройсмана, для ФСБ не є такою вже значущою фігурою. Я хотів би побачити, в чому саме підозрюється ця людина. Кажуть: "Значуща інсайдерська інформація", але ніхто не сказав, що мова йде про інформацію, яка становить державну таємницю", - каже екс-глава Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк в інтерв'ю "Обозревателю".

"Він володів інформацією про суть та перебіг міжнародних переговорів. Колись - у Верховній Раді, зараз - у вищому керівництві Кабінету міністрів. Агентам російських спецслужб найлегше працювати в Україні. Вони тут широку сітку організували", - каже заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрюваний у шпигунстві на Росію був особистим перекладачем Гройсмана - ЗМІ

Кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка затримали 17 листопада за підозрою у шпигунстві в Білорусі. Перед цим близько 2 тижні Шаройко не виходив на зв'язок. Усі спроби редакції додзвонитися до нього та його родичів не давали результату. Без відповіді залишалися повідомлення редакції, надіслані електронною поштою та через інші інтернет-засоби комунікації.

Зараз ви читаєте новину «Шпигун Кремля в Кабміні: все що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі