четвер, 04 червня 2009 12:16

Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців

Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців

Пірати продовжують знущатися з українських моряків із захопленого балкера "Аріана". Можливо, мають місце побої і просто дуже грубе поводження.

Судячи з дзвінків родичам моряків, існує загроза, що полонених можуть стратити, повідомив вчора Михайло Войтенко, редактор Інтернет-порталу "Морской бюлетень - Совфрахт".

Балкер "Аріана" під мальтійським прапором було захоплено вночі проти 2 травня в Індійському океані, за 250 миль на північний захід від Сейшельських островів. Корабель йшов з Бразилії на Близький Схід і віз 35 тис тонн сої.

Екіпаж повністю складається з 24 громадян України. Переговори про звільнення веде компанія-оператор - Seven Seas Maritime London, зареєстрована у Великій Британії. Українська влада повідомляла, що заручники "почуваються задовільно".

Через деякий час після захоплення стало відомо, що пірати назвали суму викупу, але вона не розголошувалася. Пізніше, ця сума стала відомою - пірати вимагають $10 млн.

Крім того, щоб швидше отримати гроші вони почали катувати заручників, щоб українці розповідали про свої муки родичам, провокуючи їх на активні дії. Пізніше цю інформацію підтвердило і українське міністерство іноземних справ. Стан екіпажу, тим часом, погіршується з кожним днем.

Президент України Віктор Ющенко звернувся до Організації Об"єднаних Націй, Європейського Союзу і НАТО з приводу посилення безпеки судноплавства через часті випадки піратських захоплень.

Президент закликав боротися з людьми, які проходили навчання на території колишнього СРСР, у тому числі і в Україні. Справа у тому, що тиждень тому з"явилося повідомлення, що сомалійськими піратами командують колишні військовослужбовці національних ВМС цієї країни, які пройшли навчання у військово-морських училищах колишнього СРСР. Про це повідомив контр-адмірал запасу Сергій Близнюк, який раніше викладав в одному з таких навчальних закладів у Баку.

А ось іспанська радіостанція, яка нібито дістала секретний документ європейської розвідки, запевняє, що піратів Сомалі, які атакують кораблі в Аденській затоці й Індійському океані, направляє до цілей команда "консультантів" у Лондоні.

За матеріалом NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати можуть стратити захоплених українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі