понеділок, 17 листопада 2008 09:00

Сьогодні українці зможуть помилуватися зорепадом

В понеділок, 17 листопада, українці зможуть побачити унікальне космічне явище - "зоряний дощ". Як запевняють астрономи, краще всього розгледіти падаючі метеорити можна в ніч з 17 на 18 листопада. Зорепад, як очікується, почнеться після півночі. А перед світанком, з 3 до 5 годин, з неба посипле по 10-20 метеорів на годину, повідомляє Ліга.

"Наша планета входить в щільний метеоритний пояс, тому в темний час доби зможемо спостерігати згорання в атмосфері інопланетних частинок - болідів. Краще всього зорепад буде видний за містом, де немає джерел світла. До нас, до речі, багато хто після таких дощів звертається - мовляв, НЛО бачили", - розповів Артем Білик, глава Центру дослідження аномальних космічних явищ при НТУУ КПІ.

Правда, помилуватися красою зорепаду вдасться, якщо дозволить погода. "Такі падіння метеорів відбуваються двічі на рік - в серпні і листопаді. Але не щороку цей дощ яскраво виражений - як правило, тільки раз на 33 роки. Останній раз сильний "зорепад" спостерігався в листопаді 2000 року (падали більше 60 зірок на годину). Наступного разу таку красу можна буде побачити тільки через 25 років", - повідомив старший інженер астрономічної обсерваторії Нацуніверситета ім. Шевченка Юрій Тарануха.

Нагадаємо, 13 і 14 грудня 2007 року жителі всього світу могли бачити чергове космічне явище - метеорний потік Гемінід.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні українці зможуть помилуватися зорепадом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі