четвер, 20 квітня 2023 09:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки українців перебувають за кордоном: назвали нові цифри

Скільки українців перебувають за кордоном: назвали нові цифри
За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень, за кордон від війни втекли близько 2,5 млн українців. Фото: slovoidilo.ua

Із початку повномасштабної війни з України загалом виїхали близько 2,5 млн людей.

Це вдвічі менше офіційних даних, які наводить статистика ООН, розповіла в інтерв'ю РБК-Україна сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова.

Так, за даними ООН, у всіх країнах, окрім Росії та Білорусі, нині перебувають близько 5 млн українських біженців. У національних програмах тимчасового захисту беруть участь 4,9 млн українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі знову підготували зміни для українських біженців

"З приводу цифри 5 мільйонів я маю багато сумнівів", ‒ сказала Лібанова.

За її словами, станом на 1 вересня минулого року за кордоном перебували 480 тисяч українських дітей шкільного віку.

"Якщо це так, то загальна кількість у 5 мільйонів ніяк не виходить. Тому що питома вага дітей у складі втікачів від війни ‒ не 10% і не 20%, а набагато більше. Їхали за кордон переважно мами, часто з двома-трьома дітьми. Хтось брав дітей сестер, інших родичів", ‒ зазначила директорка Інституту.

Вона підкреслила, що 5 млн українців може бути за кордоном з урахуванням тих, хто виїхав ще до війни.

У Польщі працевлаштувалися 84% працездатних українців, які виїхали з України через війну. Знайшли роботу протягом першого місяця перебування у Польщі майже чверть українських біженців.

Від початку повномасштабного російського вторгнення Україну покинули понад 6,8 млн осіб. Такі дані восени минулого року наводило міністерство соціальної політики.

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців перебувають за кордоном: назвали нові цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі